KOLEJNOŚĆ WPROWADZANIA PRODUKTÓW
Mąka, tzw. kaszki

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią


Temat: ZBOŻA GLUTENOWE, CZY BEZGLUTENOWE?

Wytyczne zarówno polskich, jak i międzynarodowych placówek naukowych, typu ESPGHAN, WHO, EFSA, także Komitet Żywienia Amerykańskiej Akademii Pediatrii wstrzymują się od podania obowiązującej kolejności wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia.

Wspomniane dokumenty zawierają jednak pewne wytyczne, które mogą służyć pomocą przy tworzeniu odpowiedniego schematu żywienia niemowlęcia. Jednym z przykładów jest zalecenie podawania najpierw warzyw, potem owoców. Również znajomość największych potrzeb rozwijającego się organizmu może, a nawet powinno być cenną wskazówką dla podjęcia odpowiednich decyzji. Przykładem niech będą choćby kończące się w organizmie niemowlęcia zapasy żelaza, zmagazynowane w życiu płodowym.

PRODUKTY ZE ZBÓŻ JAKO ŹRÓDŁO WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH, CZYLI ENERGII

1. BEZGLUTENOWE PIERWSZE?

Jeszcze niedawno były takie sugestie. Ale najnowsze wytyczne, obowiązujące pediatrów, dietetyków i innych specjalistów zajmujących się żywieniem dzieci uciekają od takiego stwierdzenia.

2. ILOŚĆ GLUTENU JEST WAŻNA!

W piśmiennictwie wyraźnie wskazuje się na ogromne znaczenie ilości glutenu podawanego w pierwszych kilku miesiącach od jego wprowadzenia do diety. Dokumenty naukowe zalecają małą ilość, nie podają jednak konkretnie, co to oznacza. Jedne badania prowadzone były z udziałem glutenu odpowiadającego 1/10 kromce chleba (opisane w: Vriezinga SL, Auricchio R, Bravi E i wsp. Randomized feeding intervention in infants at high risk for celiac disease. N Engl J Med 2014;371:1304-1315), inne prowadzone w Szwecji badały skutki podania glutenu, który mieści się w połowie kromki chleba.

Literatura: Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24

3. TEMAT WCIĄŻ W TOKU BADAŃ

Problem glutenu wciąż spędza wielu naukowcom sen z oczu. Tym bardziej, że trudno o prowadzenie badań na szeroką skalę. Jak zawsze w przypadku “doświadczeń” prowadzonych na dzieciach pojawia się ogromny etyczny problem.

Stąd zalecenia są mało konkretne. Niewielka ilość badań nie pozwala na skonkretyzowanie wytycznych. W dokumentach pada sformułowanie: “wydaje się, że podanie dziecku zbóż glutenowych w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające nie wpływa na bezwzględne ryzyko rozwoju autoimmunizacji celiakalnej lub celiakii”. 

Literatura: Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst K i wsp.; EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens). Scientific Opinion on the appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA J 2019;17:5780

4. CZY JEST COŚ ZŁEGO W PODANIU ZBÓŻ GLUTENOWYCH DOPIERO W 12 M.Ż. DZIECKA?

Absolutnie nie!

Po pierwsze:

Wspomniany najważniejszy dokument podaje przedział czasowy na wprowadzenie glutenu do diety dziecka od ukończenia 4. m.ż do ukończenia 12 m.ż. 

Po drugie:

Zboża bezglutenowe, typu mąka gryczana, z amarantusa, jaglana w niczym nie ustępują produktom zbożowym zawierającym gluten. 

Wniosek:

Może warto po prostu odłożyć na później, to co budzi wątpliwości, a szczegółowe wyniki badań nie są jednoznaczne? Tym bardziej, że każdy dzień życia niemowlęcia to ogromny krok w stronę dojrzałości przewodu pokarmowego, w stronę wytworzenia mechanizmów obronnych – potrzebnych, jeżeli coś okaże się niewłaściwe, wręcz destrukcyjne dla danego dziecka. Powoli, wszystko w swoim czasie. W moim osobistym przekonaniu lepiej później niż zbyt wcześnie.

Tym bardziej, że:

Badania rynku wskazują duże zanieczyszczenie glutenem mąk bezglutenowych. Te same hale, na których pakuje się mąki, i inne sytuacje sprawiają, że osoby chore na celiakie mają duży problem z zakupem zbóż bezglutenowych bez glutenu (przynajmniej poniżej dawki, która jest dla nich bezpieczna, czyli 20 ppm).

Mimo wszystko

Jeszcze raz podkreślam, że zgodnie ze stanowiskiem EFSA (2019), gluten w małych ilościach można wprowadzać do diety dzieci w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające.

Literatura: 

Szajewska H, Socha P, Horvath A i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand Med Pediatr, styczeń 2021, t.18, 7-24

Tabele składu i wartości odżywczej żywności, : Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019

PRODUKTY ZBOŻOWE PODAJEMY DZIECKU W FORMIE DODATKU MĄKI DO POSIŁKÓW ZAWIERAJĄCYCH OWOCE, LUB WARZYWA, BĄDŻ TEŻ DAŃ OBIADOWYCH. ZBOŻA SĄ ŚWIETNYM ŹRÓDŁEM WITAMIN Z GRUPY B ORAZ ENERGII, KTÓREJ NIEMOWLĘ ZUŻYWA CORAZ WIĘCEJ.

ZAPRASZAMY CIĘ RÓWNIEŻ

DO INNYCH TREŚCI:

Fb – GRUPA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

->  wejdź

Fb – GRUPA:

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT

->  wejdź

Fb – GRUPA: 

DLA KARMIĄCYCH MAM

-> wejdź

STRONA: 

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KP

-> wejdź do spisu treści

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez specjalistów w dziedzinie. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać  porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.