Rogaliki
Ilość porcji: 8 szt.
SKŁADNIKI:
15 g | drożdże |
7 g | cukier (3/4 łyżki) |
80 g | jajka (1,5 szt.) |
200g | mąka |
60 g | masło |
30 g | kwaśna śmietana 12% lub serek Danonek, Danio… |
szczypta soli |
Filmik przedstawia przygotowanie ciasta z podwójnej ilości składników.
Twaróg:
200g np. Ekołukta
1 jajko
15 g cukru, np. z wanilią
Jajo miksujemy z cukrem. Łączymy z twarogiem Ucieramy widelcem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zanim weźmiemy się do pracy warto przygotować blachę i zrobić masę twarogową.
- Zanim weźmiemy się do pracy warto przygotować blachę, zrobić masę twarogową
- Drożdże łączymy w małej miseczce z cukrem do rozpuszczenia.
- Jajka ubijamy około 2 min z użyciem trzepaczki. Obroty max.
- Zmieniamy końcówkę na hak do drożdżowego
- Dodajemy pozostałe składniki (miękkie masło).
- Dokładnie wyrabiamy około 2 min, obroty 4.
- Ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Może też być w garnku / pojemniku szklanym przykrytym dokładnie folią.
- Po upływie 30 minut włączamy piekarnik (rozgrzewamy do 200 stopni).
- Ciasto rozwałkowujemy (nie trzeba mocno podsypywać mąką), wycinamy trójkąty (8 szt.), nakładamy przygotowany twaróg, zwijamy rogalik.
- Pieczemy (na papierze do pieczenia lub macie lekko oprószonej mąką) ok. 14 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Środkowa półka.