Pierniczki

Pierniczki to ciastka, o których myślimy przede wszystkim w czasie przedświątecznym. Okres przed Bożym Narodzeniem sprzyja temu, żeby wspólnie z dziećmi najpierw piec, a potem ozdabiać, te pełne aromatu ciasteczka.

Składniki, które tworzą ciasto są w miarę wartościowym produktem, jednak wysoka temperatura wypieku, niska zawartość wody w cieście sprawiają, że pierniczki w świątecznym menu małego dziecka nie powinny zajmować ważnego miejsca.

SKŁADNIKI:

10 gmąka amarantusowa
100 gmąka pszenna
15 gjajka (1/4 szt.)
50 gmiód naturalny
12 gcukier drobny (1 łyżka)
30 gmasło
5 gprzyprawy piernikowej
 szczypta soli
  1. Nigdy nie używaj do wypieków margaryny (zawierają one niebezpieczne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans).
  2. Miód pod wpływem temperatury traci cenne właściwości ze względu na proces denaturacji białek i utratę cennych enzymów, stąd jego dodatek ma jedynie wartość smakową. Niestety temperatura nie daje stuprocentowej pewności inaktywacji pałeczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum), które dość często są obecne w miodach. Stąd przepis przeznaczony jest dla dzieci powyżej 12 m.ż..
  3. Przepis na pierniczki jest modyfikacją przepisu zaczerpniętego ze strony aniagotuje.pl, znajdziecie tam Państwo wspaniały przepis na mieszankę przypraw do piernika.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zanim weźmiemy się do pracy warto przygotować blachę z wyposażenia piekarnika wykładając ją odpowiednią matą lub papierem do pieczenia.

  1. Masło, miód, cukier oraz przyprawy podgrzewamy kilka minut w małym garnuszku.

  2. Całość mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. 

  3. Po przestudzeniu dodajemy przesianą mąkę, odmierzoną ilość jajka oraz odrobinkę soli.

  4. Początkowo mieszamy składniki, potem wyrabiamy krótko mikserem na wolnych obrotach (szybkie obroty “wyrzucą” mąkę z naczynia) lub ręcznie do połączenia składników na jednolitą masę.

  5. Ciasto przykrywamy pokrywką lub folią i odstawiamy do lodówki na 1-3 godzin.

  6. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i włączamy piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). 

  7. Ciasto bardzo lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Wykrawamy dowolne wzory, przy pomocy foremek.

  8. Pierniczki pieczemy ok. 10 minut (lub odrobinę dłużej) w zależności od ich grubości.

  9. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki będą chrupiące. Z czasem zmiękną.

  10. Po wystygnięciu przechowujemy je w szklanym słoiku.

DODATKOWE RADY:

Jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince, zaraz po ich upieczeniu przeciągnij przez nie nitkę/sznureczek. Możesz to zrobić używając zwykłej igły i nici spożywczej. Odpowiedni dla Ciebie kolor nici uzyskasz farbując ją barwnikiem spożywczym.