BYĆ MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TEŻ: Mrożenie mięsa -> w przygotowaniu / Mrożenie gotowych dań -> w przygotowaniu / Bezpieczne przechowywanie posiłków / Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych niemowląt

MROŻENIE
CZĄSTEK WARZYW, OWOCÓW

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią

Wszystkie poniższe wskazówki są jedynie ogólnymi zaleceniami. Bezpieczeństwo żywności zależy od wielu złożonych czynników, od zachowania higieny podczas całego cyklu przygotowywania i przechowywania posiłku.

JAKOŚĆ PRODUKTÓW PRZEZNACZONYCH DO MROŻENIA 

Warzywa, owoce przeznaczone do mrożenia zawsze powinny być produktami o najwyższej jakości. Obecnie coraz więcej sklepów oferuje warzywa i owoce z kontrolowanych upraw(BIO). 

Dokonując zakupu należy sprawdzić, czy żadna część warzywa lub owocu nie jest nadgniła, czy nie ma na niej oznak pleśni.

PRZYGOTOWANIE ODPOWIEDNICH OPAKOWAŃ

Pojemniki przeznaczone do mrożenia żywności muszą być wykonane z materiałów niezawierających BPA. Równie ważnym jest , żeby nadawały się do przechowywania w zamrażarce. Informuje o tym odpowiedni opis producenta opakowania.

WARTO WIEDZIEĆ!

Szklane butelki, słoiki i inne naczynia mogą pękać w bardzo niskich temperaturach.

A mikropęknięcia mogą prowadzić do migracji mikro-szkieł do żywności.

Przykładowe pojemniki przeznaczone do mrożenia, odporne na niskie temperatury:

IKEA 365+ Pojemnik na żywność, prostokąt/stal nierdz, 1.0 l

-> sprawdź, jak wygląda TUTAJ, opis producenta znajdziesz TUTAJ

IKEA 365 POJEMNIK na żywność prostokąt szkło 1,8l

-> sprawdź, jak wygląda TUTAJ, opis producenta znajdziesz TUTAJ

Pojemnik GN 1/3, Revolution, GN 1/3, 2,72L, 325x176x(H)100mm

-> sprawdź, jak wygląda TUTAJ, opis producenta znajdziesz TUTAJ

Świetnie spisują się też torebki do przechowywania/zamrażania mleka :

Ich zaletą jest sterylność, pełne bezpieczeństwo (atest producenta) oraz łatwe do oznakowania.

Wadą – cena (ok.1zł/1szt.)

Woreczki na mleko matki (różne rodzaje, różni producenci)

-> sprawdź, jak wygląda TUTAJ, opis producenta znajdziesz TUTAJ

MROZIMY CZĄSTKI WARZYW - KROK PO KROKU

  • Wybierz w sklepie warzywa (najlepiej z certyfikatem BIO). Upewnij się, że wybierane przez Ciebie produkty są wolne od pleśni, nie są zwiędnięte, nie mają oznak nadpsucia. Nie kupuj naraz wielu produktów. Mimo, że mrożenie jest prostą czynnością, zabiera jednak dużo czasu, którego przy niemowlęciu na pewno Ci brakuje.
dietetyk-kalisz-odchudzanie-mrozenie-warzyw5
  • Nie zwlekaj z zamrożeniem zakupionych warzyw. Staraj się zrobić zakupy w dniu, lub na 2-3 dni przed dniem, w którym będziesz je mroziła.
  • Warzywa bardzo dokładnie umyj. Wyszoruj szczotką warzywa korzeniowe. Pamiętaj, że ziemia jest siedliskiem wielu bakterii patogennych, a proces mrożenia nie zabija ich.
  • Obierz i jeszcze raz opłucz wszystkie produkty pod strumieniem pitnej wody. 
  • Warzywa osusz i podziel na małe części. Pamiętaj, że porcje, które zjada niemowlę są niewielkie, a w skład zupki wchodzi najczęściej kilka rodzajów warzyw. Małe zamrożone cząstki będziesz mogła wrzucać bezpośrednio na parę lub do gorącej wody (bez konieczności wcześniejszego rozmrażania).
  •  Takie warzywa, jak brokuł, fasolka szparagowa, kalafior, jarmuż zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę pamiętając, że powinno jej być objętościowo co najmniej 2 razy więcej niż warzyw.  Kawałki wrzuć do wrzątku średnio na 1-3 minuty, po czym natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą na 1-3 minut.
dietetyk-kalisz-odchudzanie-mrozenie-warzyw7
  • Przygotuj matę dopuszczoną do kontaktu z żywnością, która przeznaczona jest do temperatur poniżej -18°C, silikonową TUTAJ, lub teflonową TUTAJ. Jeśli nie masz takiej, rozerwij woreczek foliowy przeznaczony do mrożenia i wyłóż nim większą deskę, którą potem umieścisz w zamrażarce.
  • Cząstki warzyw rozłóż na macie. Przykryj je drugą matą (lub rozerwaną dla zwiększenia powierzchni odpowiednią torebką foliową).
  • Warzywa razem z tacą włóż jak najszybciej do zamrażarki. Staraj się przez najbliższą dobę nie otwierać jej. 
  • Po dokładnym zamrożeniu (ok. 24 godzin), jak najszybciej przenieś cząstki warzyw do odpowiednich pojemników. Mrożone warzywa możesz połączyć z innymi, wcześniej zamrożonymi.
dietetyk-kalisz-odchudzanie-mrozenie-warzyw3
  • Jeśli dopiero przygotowujesz się do RD, odłóż kilka cząstek warzywa do osobnego opakowania, np. do woreczka na mleko Matki. Czyste porcje (bez „zanieczyszczeń” cząstkami innych warzyw) spełnią wspaniale swoją rolę przy pierwszym podaniu danego produktu (sprawdzanie ewentualnej nietolerancji pokarmowej).
dietetyk-kalisz-odchudzanie-mrozenie-warzyw6
  • Przechowuj mrożonki w tylnej części zamrażarki, gdzie wahania temperatury są najmniejsze. Nie stawiaj ich w pobliżu ścian samorozmrażającej się zamrażarki.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FILMIKU,
NA KTÓRYM MROZIMY WARZYWA I GOTOWANE PULPETY MIĘSNE

PAMIĘTAJ! NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ RAZ ROZMROŻONEJ ŻYWNOŚCI!

Podczas mrożenia niektóre z mikroorganizmów przechodzą w stan „uśpienia” lub wytwarzają przetrwalniki. Po rozmnożeniu uaktywniają się one i zaczynają niezwykle intensywnie rozmnażać się [4].

PRZYGOTOWUJEMY DANIE Z MROŻONYCH WARZYW

  1. Nalej do garnka na parę około 200 ml wody (niepełna szklanka). Zagotuj ją.
  2. Wyjmij z zamrażarki odpowiednią ilość warzyw i umieść je na wkładzie do parowania. Jeśli niedawno rozpoczęliście przygodę z rozszerzaniem diety, wystarczy około 50 g. Pamiętaj o zasadzie: jeden nowy produkt w ilości 20-30 g/dzień.
  3. Kiedy woda zagotuje się, połóż sito z warzywami na garnku. Nie musisz rozmrażać warzyw, ponieważ wielkość cząstek w przypadku niemowląt jest bardzo mała. Warzywa zdążą się podczas 20 minutowego gotowania rozmrozić i uzyskać mikrobiologiczne bezpieczeństwo.
  4. Przykryj pokrywką, zmniejsz moc płyty grzewczej. Kontroluj, żeby woda gotowała się. Odpowiednia temperatura jest konieczna do wytworzenia pary i uzyskania wystarczającej temperatury do dezaktywacji ewent. patogennych mikroorganizmów.
  5. Po 20 minutach warzywa będą miękkie i gotowe do przetarcia. Nie przetrzymuj ich w garnku, ponieważ powoduje to straty wartości odżywczych (unieczynnienie enzymów, witamin….). 
  6. Przełóż je do odpowiedniego pojemnika (szklane, porcelanowe), dodaj odpowiednią ilość wywaru i zblenduj lub doprowadź do takiej konsystencji, do jakiej gotowe jest Twoje niemowlę. 
  7. Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, o których pisaliśmy TUTAJ, najbliższe 2 godziny gwarantują bezpieczeństwo mikrobiologiczne dania. Jeśli zupkę przygotowałaś na „potem”, jak najszybciej ją schłodź i włóż do lodówki. Może tam przebywać przez 48 godzin.

Do przygotowania mojego puree zużyłam 50g marchwi i 20g (2 łyżki) wywaru. Zawsze możesz regulować gęstość papki poprzez dodatek wywaru lub gotowanej wody. 

W przypadku bardzo małej ilości posiłku, blendowanie jest trudne. Warzywa z wywarem możesz po prostu przetrzeć przez drobne sitko lub dokładnie rozgnieść płaską częścią noża. Świetnie spisuje się też przeciskarka do czosnku (z wysokiej jakości stali nierdzewnej). W pierwszym puree nie zostawiaj grudek. Akceptacja pokarmów o konsystencji innej niż płynna…, ale o tym pisaliśmy tutaj.

CZY WIESZ, ŻE

Jednym z najczęstszych zatruć pokarmowych u niemowląt jest zanieczyszczenie krzyżowe, powstające na przykład przy dodatku do ugotowanej zupki zakażonych produktów surowych, np. ziół, kiełków roślin? Wiele o tym pisaliśmy na stronie dotyczącej najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych niemowląt, jeśli temat interesuje Cię, wejdź tutaj.

Literatura: 

  • Halina Weker, Marta Barańska i wsp., Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Warszawa, Instytut Matki i Dziecka, 2014
  • Halina Turlejska i wsp, Dobra Praktyka Higieniczna i Produkcyjna (GHP), Dobra Praktyka Żywienia Zbiorowego(GCP) i system HACCP w zakładach żywienia zbiorowego, Zasady Racjonalnego Żywienia, ODDK, 2006, str.147-164
  • Jak bezpiecznie przechowywać żywność, SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, dr inż. Monika Trząskowska
  • Procesy psucia się żywności, Platforma Edukacyjna Ministerstwa Edukacji i Nauki
  • Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna GHP/GMP,
  • Przechowywanie mrożonej żywności – Klaudia Kałwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział nauk o Żywności i Biotechnologii Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
  • Bezpieczne rozmrażanie żywności – ulotka EFSA
  • Państwowa Inspekcja Sanitarna – „Wybieraj bezpieczną żywność”, ulotka 

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to może to oznaczać, że...

… mogą zainteresować Cię inne artykuły dotyczące żywienia dzieci. Zapraszamy Cię na nasze Fb-owe grupy:

DLA KARMIĄCYCH MAM (fb)

-> wejdź

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (fb)

->  wejdź

ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU 1-3 LAT  (fb)

->  wejdź

 

oraz do wszystkich tematów dot.

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ (adiel.pl),

które znajdziesz na tej stronie

-> wejdź w interesujący Cię temat

Masz pytania dotyczące żywienia Twojego dziecka? Porozmawiaj bezpłatnie ze specjalistą ds. żywienia i żywności. Telefon: 608-202-240

Adiel.pl jest platformą internetową, która umożliwia Użytkownikom skorzystanie z usług o charakterze medycznym świadczonych przez Profesjonalistów. Dzięki korzystaniu z adiel.pl Użytkownicy mogą uzyskać od Specjalistów porady pozwalające na wprowadzenie i przestrzeganie zasad zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Usługi świadczone przez nas nie zastępują konsultacji z lekarzem i właściwych badań diagnostycznych oraz nie mogą być traktowane jako podstawa do stosowania jakichkolwiek produktów leczniczych czy metod terapii i leczenia.