Masło w diecie człowieka,
czy jest konieczne?
Masło, czy tylko w maselniczce?
Przyjęło się, że tłuszcz zawarty w mleku potocznie nazywamy masłem. Stąd śmiało można powiedzieć, że masło zawarte jest w każdym produkcie, który powstał na bazie mleka. Jednym słowem jogurt, kefir, twaróg, każdy rodzaj sera, itd. zawiera w sobie masło.
Cóż takiego niezwykłego kryje w sobie ten tłuszcz?
MASŁO TO TŁUSZCZ NIEZWYKLE BOGATY W BIOAKTYWNE SKŁADNIKI. JEGO SKŁAD ILOŚCIOWY I JAKOŚCIOWY JEST IMPONUJĄCY!
To dlatego uznaje się go za unikatowy!
Żaden inny tłuszcz jadalny nie jest tak bogaty w swoim składzie, a przez to bogactwo tak cenny dla organizmu ludzkiego.
Tłuszcz mlekowy zbudowany jest z ponad 400 zidentyfikowanych kwasów tłuszczowych (KT). Zaliczany jest do najbardziej złożonych tłuszczów jadalnych, zbilansowanych pod względem ilości i różnorodności KT. Do tego wszystko zgodnie z zapotrzebowaniem człowieka!
Czyli o jakie konkretnie składniki masła chodzi?
O WYJĄTKOWOŚCI MASŁA MÓWIMY, PONIEWAŻ PRODUKT TEN ZAWIERA JEDNOCZEŚNIE:
- długołańcuchowe KT charakteryzują się działaniem przeciwdrobnoustrojowym, ponieważ chronią nabłonek jelitowy przez przyleganiem patogenów.
- krótko i średniołańcuchowe KT (nieobecne w żadnych innych tłuszczach jadalnych) działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, regulują funkcjonowanie nabłonka jelit, ułatwiają jego regenerację. Dzięki nim tłuszcz mleczny jest najlepszym źródłem łatwo dostępnej energii dla narządów wewnętrznych, jest wyjątkowo lekkostrawny i łatwowchłanialny (nieoceniona zaleta w żywieniu dzieci, osób starszych, chorych)
- jednonienasycone KT (35%) – ilość jak w oleju np. sojowym ich wysoka zawartość wpływa korzystnie na równowagę gospodarki tłuszczowej
- skoniugowany kwas linolowy (CLA), kwas wakcenowy, które po wbudowaniu w fosfolipidy błon komórkowych intensyfikują i usprawniają procesy metaboliczne. Poza tym działają korzystnie na układ odpornościowy
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega-3. W niedużych ilościach, ale w idealnym dla człowieka stosunku 3,5:1. Składnik ten ma nieocenioną rolę w metabolizmie cholesterolu, chroni przed chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą i innymi schorzeniami.
- fosfolipidy obecne głównie w otoczce kuleczki tłuszczowej które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne
W czym jeszcze masło jest wyjątkowe?
Dodatkową zaletą masła jest możliwość organoleptycznej oceny przydatności do spożycia. Jełkość tłuszczu mlekowego jest łatwo wyczuwalna dzięki obecności kwasu masłowego o charakterystycznym, niemiłym zapachu. Dzięki temu, spożycie nieświeżego produktu jest mało prawdopodobne. Poza tym kwas masłowy, mimo charakterystycznego zapachu, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
A jak oceniany jest smak tej chlebowej omasty?
Mmm, pycha!
Świeże masło na świeżym pieczywie, rozpływający się plaster masła na ciepłych gotowanych warzywach, jajku z patelni, ziemniaku z piekarnika…, trzeba przyznać, że niezaprzeczalnie smak i zapach masła jest jego wielką zaletą!
Podsumowując walory masła:
Tłuszcz zawarty w mleku:
- Działa antymiażdżycowo,
- Jest istotny w stymulacji układu odpornościowego,
- Wykazuje działanie antynowotworowe,
- Zapobiega stanom zapalnym,
- Jest tłuszczem odpornym na temperaturę i światło,
- Jełczejąc nie stanowi zagrożenia dla zdrowia,
- Jest smaczny,
- Jest bogatym źródłem witaminy A i D.
Witamy 🙂
Nazywamy się Marżolena i Piotr Uniejewscy.
Od 30 lat jesteśmy dietetykami i chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą.
Jeśli moglibyśmy w jakikolwiek sposób służyć Ci naszą pomocą, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami: Kontakt
Masło a nowotwory
Tłuszcz mlekowy, w odróżnieniu od olejów roślinnych, jest stabilny oksydacyjnie, tzn. nie jest podatny na utlenianie. Jest to niezwykle istotne w profilaktyce antynowotworowej.
artykuł w przygotowaniu