Masło w diecie człowieka,
czy jest konieczne?

Masło, czy tylko w maselniczce?

Przyjęło się, że tłuszcz zawarty w mleku potocznie nazywamy masłem. Stąd śmiało można powiedzieć, że masło zawarte jest w każdym produkcie, który powstał na bazie mleka. Jednym słowem jogurt, kefir, twaróg, każdy rodzaj sera, itd. zawiera w sobie masło.

Cóż takiego niezwykłego kryje w sobie ten tłuszcz?

MASŁO TO TŁUSZCZ NIEZWYKLE BOGATY W BIOAKTYWNE SKŁADNIKI. JEGO SKŁAD ILOŚCIOWY I JAKOŚCIOWY JEST IMPONUJĄCY!

To dlatego uznaje się go za unikatowy!

Żaden inny tłuszcz jadalny nie jest tak bogaty w swoim składzie, a przez to bogactwo tak cenny dla organizmu ludzkiego.

Tłuszcz mlekowy zbudowany jest z ponad 400 zidentyfikowanych kwasów tłuszczowych (KT). Zaliczany jest do najbardziej złożonych tłuszczów jadalnych, zbilansowanych pod względem ilości i różnorodności KT. Do tego wszystko zgodnie z zapotrzebowaniem człowieka!

Czyli o jakie konkretnie składniki masła chodzi?

O WYJĄTKOWOŚCI MASŁA MÓWIMY, PONIEWAŻ PRODUKT TEN ZAWIERA JEDNOCZEŚNIE:

  • długołańcuchowe KT charakteryzują się działaniem przeciwdrobnoustrojowym, ponieważ chronią nabłonek jelitowy przez przyleganiem patogenów.
  • krótko i średniołańcuchowe KT (nieobecne w żadnych innych tłuszczach jadalnych) działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, regulują funkcjonowanie nabłonka jelit, ułatwiają jego regenerację. Dzięki nim tłuszcz mleczny jest najlepszym źródłem łatwo dostępnej energii dla narządów wewnętrznych, jest wyjątkowo lekkostrawny i łatwowchłanialny (nieoceniona zaleta w żywieniu dzieci, osób starszych, chorych)
  • jednonienasycone KT (35%) – ilość jak w oleju np. sojowym ich wysoka zawartość wpływa korzystnie na równowagę gospodarki tłuszczowej
  • skoniugowany kwas linolowy (CLA), kwas wakcenowy, które po wbudowaniu w fosfolipidy błon komórkowych intensyfikują i usprawniają procesy metaboliczne. Poza tym działają korzystnie na układ odpornościowy
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega-3. W niedużych ilościach, ale w idealnym dla człowieka stosunku 3,5:1. Składnik ten ma nieocenioną rolę w metabolizmie cholesterolu, chroni przed chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą i innymi schorzeniami.
  • fosfolipidy obecne głównie w otoczce kuleczki tłuszczowej które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne

W czym jeszcze masło jest wyjątkowe?

Dodatkową zaletą masła jest możliwość organoleptycznej oceny przydatności do spożycia. Jełkość tłuszczu mlekowego jest łatwo wyczuwalna dzięki obecności kwasu masłowego o charakterystycznym, niemiłym zapachu. Dzięki temu, spożycie nieświeżego produktu jest mało prawdopodobne. Poza tym kwas masłowy, mimo charakterystycznego zapachu, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

A jak oceniany jest smak tej chlebowej omasty?

Mmm, pycha!

Świeże masło na świeżym pieczywie, rozpływający się plaster masła na ciepłych gotowanych warzywach, jajku z patelni, ziemniaku z piekarnika…, trzeba przyznać, że niezaprzeczalnie smak i zapach masła jest jego wielką zaletą!

Podsumowując walory masła:

Tłuszcz zawarty w mleku:

  1. Działa antymiażdżycowo,
  2. Jest istotny w stymulacji układu odpornościowego,
  3. Wykazuje działanie antynowotworowe,
  4. Zapobiega stanom zapalnym,
  5. Jest tłuszczem odpornym na temperaturę i światło,
  6. Jełczejąc nie stanowi zagrożenia dla zdrowia,
  7. Jest smaczny,
  8. Jest bogatym źródłem witaminy A i D.

Witamy 🙂

Nazywamy się Marżolena i Piotr Uniejewscy.

Od 30 lat jesteśmy dietetykami i chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą.

Jeśli moglibyśmy w jakikolwiek sposób służyć Ci naszą pomocą, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami: Kontakt

Masło a nowotwory

Tłuszcz mlekowy, w odróżnieniu od olejów roślinnych, jest stabilny oksydacyjnie, tzn. nie jest podatny na utlenianie. Jest to niezwykle istotne w profilaktyce antynowotworowej.

artykuł w przygotowaniu