Łazanki
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 200g bulion
– 100g kapusta kwaszona
– przyprawy: liść laurowy, ziele ang., kminek, sól, pieprz
– łyżka (lub więcej) cebulki
– opcjonalnie pieczarki (50g lub więcej)
– 10g koncentrat pomidorowy
– 3g cukru (do smaku)
– 2g (pół łyżeczki) mąki do zagęszczenia
– 50g makaron łazanki lub inny
SKŁADNIKI (ilości przykładowe):
– 200g bulion
– 100g kapusta kwaszona
– przyprawy: liść laurowy, ziele ang., kminek, sól, pieprz
– łyżka (lub więcej) cebulki
– opcjonalnie pieczarki (50g lub więcej)
– 10g koncentrat pomidorowy
– 3g cukru (do smaku)
– 2g (pół łyżeczki) mąki do zagęszczenia
– 50g makaron łazanki lub inny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją i opiekamy około 15 minut.
- Do garnka, w którym będziemy przygotowywać danie wlewamy bulion, dodajemy kwaszoną kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją lekko wodą), odrobinę soli, pieprzu, kminku, ziele angielskie i liść laurowy oraz opieczoną cebulkę z pieczarkami.
- Danie gotujemy do czasu, aż kapusta zmięknie. Tradycyjną metodą trwa to około 45 minut, w szybkowarze 8 minut.
- Kiedy kapusta jest już miękka odlewamy wodę. Część zostawiamy na przygotowanie zawiesiny z mąką, którą zagęścimy danie.
- Kapustę doprawiamy cukrem i przecierem lub koncentratem pomidorowym.
- Do szklanki wlewamy około 100g schłodzonego wywaru lub zimnej wody (jeśli wywar wygotował się), dodajemy płaską łyżeczkę mąki i tą zawiesiną zagęszczamy kapustę.
- Szklistą gęstą potrawę mieszamy z ugotowanym makaronem.
Ewentualnie doprawiamy do smaku.