Żurek z jajkiem



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- bulion
- ziemniaki
- cebula
- polędwica sopocka, np. tzw. łososiowa
- zakwas
- jajko gotowane
- przyprawy: majeranek, ziele ang., liść laur., czosnek, sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Do 300g (lub więcej) gorącego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, posypujemy majerankiem i opiekamy dla wydobycia aromatu.
Po chwili dodajemy pokrojoną wędlinę (z listy wędlin dozwolonych). Po krótkim opieczeniu wszystko przenosimy do garnka z bulionem i ziemniakami.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy ziemniaki są juz miękkie, zmniejszamy moc kuchenki i powoli ciągle mieszając zupę wlewamy cienkim strumieniem zakwas żurku. Obserwujemy gęstość zupy. Kiedy odpowiada naszym smakom krótko zagotowujemy i gotowe!


powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna