Żurek z jajkiem



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- esencjonalny bulion
- ziemniaki
- cebula
- chuda wędlina bez konserwantów, np. Kiełbasa szynkowa Pikok-Pure
- zakwas
- jajko gotowane
- przyprawy: majeranek, ziele ang., liść laur., czosnek, sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, dodajemy pokrojoną wędlinę, wszystko posypujemy majerankiem (1-2 łyżeczki)
i opiekamy około 15 minut dla wydobycia aromatu (od czasu do czasu podnosimy pokrywę i mieszamy).
Do 300g (lub więcej) gorącego esencjonalnego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
Przypieczoną cebulkę z wędliną i majerankiem przenosimy do garnka z bulionem i ziemniakami.
Zupę doprawiamy delikatnie pieprzem i czosnkiem (w razie potrzeby dosalamy) i w dalszym ciągu gotujemy.
Kiedy ziemniaki są już miękkie (po około 15-20 minutach), zmniejszamy moc kuchenki i powoli, ciągle mieszając zupę, wlewamy cienkim strumieniem zakwas żurku.
Obserwujemy gęstość zupy. Kiedy jest odpowiednio gęsta i odpowiada naszym smakom, krótko zagotowujemy.


powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna