Zupy i inne dania

Zupy to według mnie bardzo łatwe do przygotowania i sycące danie na diecie. Bazą zawsze jest bulion, co sprawia, że objętościowo jest to dość duży posiłek.
Jak już Państwo zapewne wiecie, w jadłospisach pojawiają się zupy dwojakiego rodzaju. Jedne z nich są dodatkiem do drugiego dania, a ich skład ogranicza się zazwyczaj do bulionu i warzyw lub odrobiny ryżu, czy makaronu. Drugie są jedynym posiłkiem obiadowym, stąd są bardziej treściwe, składają się nie tylko z rosołu i warzyw, ale też dodatku węglowodanowego w postaci ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, a często też porcji mięsa.

Podstawą każdej zupy jest bulion. Można przygotować go w sposób tradycyjny lub też korzystając z gotowych mieszanek warzyw suszonych. Drugi sposób szczególnie cenią sobie osoby, które na gotowanie mają bardzo mało czasu. Dla tych Pacjentów chciałabym zaproponować najlepsze rozwiązanie pod względem zdrowotnym, choć z całą pewnością, nigdy suche warzywa nie zastąpią samodzielnie ugotowanego wywaru ze świeżych warzyw, czy mięsa.
Trzeba jednak dodać, że bulion to składnik diety, który nie ma większych wartości odżywczych. Długo gotowane warzywa sprawiają, że wywar jest smaczny, ale witaminy pod wpływem temperatury i dostępu powietrza ulegają zniszczeniu. Dlatego w wyborze "pomocników" nie tak istotne jest, żeby zawierały cenne składniki pokarmowe, jak to, żeby nie były źródłem substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna

BULION

Wywar jarski
litr wody
50g marchwi, 20g pietruszki, 20g selera,
30g porów, 8-9g soli


Włoszczyznę oczyszczamy i wkładamy do odmierzonej ilości wrzącej wody. Wolno gotujemy około 45 minut. Wywar solimy dopiero po zagotowaniu. Ugotowany wywar przecedzamy.
Wywar z kości/mięsa
litr wody, 250g kości
40g marchwi, 10g pietruszki
20g porów, 20g selerów, 8-9g soli
ziele ang., pieprz, liść laurowy

Kości (mięso) gotować na wolnym ogniu. Dodać warzywa, przyprawy i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu przez 45 minut. Wywar należy schłodzić w lodówce i zebrać powstały na powierzchni bulionu tłuszcz.
Mieszanki suchych warzyw
litr wody
12g (2 łyżeczki)

W sklepach jest dostępnych kilka mieszanek warzywnych, w składzie których nie znajdziemy żadnych wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, dodatków tłuszczu palmowego i innych. Kiedy doskwiera nam brak czasu, bez obaw można sięgać po tego typu mieszanki.


ZUPY
Zupa z 150g warzyw + 2szkl. bulionu (bez ziemniaków, kasz, makaronów…) Krupnik Zupa ogórkowa Zupa fasolowa
Żurek z jajkiem Krem z pomidorów Krem z warzyw Zupa owocowa


MAKARONY
Spaghetti Napoli Łazanki Zapiekanka z makaronem Spaghetti Bolognese


JAJKO na obiad - propozycja przygotowania
Jajko z makaronem Jajko w koszulce Jajko gotowane Jajko sadzone sadzone (na pieczarkach i cebulce)