Spaghetti Bolognese



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- cebula
- pomidory w puszce lub własny przecier
- przyprawy: sól, papryka, chili, czosnek, cukier, oregano, bazylia, zioła prowansalskie...,
- bulion
- mąka

Sposób przygotowania:
Mięso, np polędwicę wieprzową mielimy na grubych oczkach lub drobno kroimy nożem. Na suchą patelnię (lub przesmarowaną słoniną) wykładamy mięso i cebulę. Całość doprawiamy i opiekamy (bez przykrycia) aż mięso delikatnie się zrumieni. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki (lub własny przecier) i wlewamy prawie cały bulion. Gotujemy około 10-15 minut. Z mąki i reszty bulionu przygotowujemy zawiesinę. Ciagle całość mieszając zagęszczamy sos.
Doprawiamy świeżą bazylią.

Do sosu można razem z mięsem wrzucić pieczarki lub przewidziane w diecie warzywa, np świeżą paprykę, gotowaną marchewkę, groszek.

Nasza rada:
Z racji na niedużą ilość przewidzianego sosu, zdecydowanie wygodniej jest przygotować od razu sos na trzy dni.


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna