Spaghetti Napoli



Składniki:

- 100g przecier własny (lub pół puszki) krojonych pomidorów
- 50g woda
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- pół ząbka czosnku lub czosnek suszony
- szczypta: bazylii, oregano, cukru, soli, pieprzu ziołowego...


Sposób przygotowania:
Wymieszany przecier pomidorowy z wodą wylewamy na patelnię. Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych, wyciśnięty czosnek i przyprawy, także sól i cukier do smaku.
Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia kilka minut aż sos zredukuje się (5-10 minut). Co jakiś czas mieszamy.
Do odpowiednio gęstego sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerz.
Dla smaku i ozdoby dodajemy poszarpany lub cały liść świeżej bazylii.

Dla zwiększenia porcji, sos można przygotować z cebulką i pieczarkami. W tym przypadku przygotowanie dania rozpoczynamy od wrzucenia na patelnię pokrojonej cebulki i pieczarek. Warzywa solimy i opiekamy na niedużym ogniu pod przykryciem około 5-8 minut, aż zmiękną. Kiedy pieczarki i cebulka są miękkie wylewamy przecier pomidorowy z wodą i dalej postępujemy, jak wyżej.

Nasza rada:
Jeśli korzystamy z gotowych pomidorów w puszce, warto jest kupić pomidory już doprawione bazylią i czosnkiem.


powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna