Łazanki


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- 200g bulion
- 100g kapusta kwaszona
- przyprawy: liść laurowy, ziele ang., kminek
- łyżka (lub więcej) cebulki
- opcjonalnie pieczarki (50g lub więcej)
- 10g koncentrat pomidorowy
- 5g cukru (do smaku)
- 3-5g mąki do zagęszczenia
- wędlina z dozwolonych pokrojona w kosteczkę (gramatura wg diety)

- makaron łazanki lub inny (gramatura wg diety)

Sposób przygotowania:
Próbujemy, czy kapusta nie jest bardzo kwaśna. W razie potrzeby przepłukujemy lekko wodą.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kapustę, cebulkę, ewentualnie pieczarki, odrobinę soli, pieprzu, kminku, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu, aż kapusta zmięknie. Tradycyjną metodą trwa to około 45 minut, w szybkowarze 8 minut.
Kiedy kapusta jest już miękka odlewamy wodę. Część zostawiamy na przygotowanie zaklepki.
Kapustę doprawiamy cukrem i przecierem lub koncentratem pomidorowym.
Do szklanki wlewamy około 100g schłodzonego wywaru lub zimnej wody (jeśli wywar wygotował się), dodajemy płaską łyżeczkę mąki i tą zawiesiną zagęszczamy kapustę.
Szklistą gęstą potrawę mieszamy z ugotowanym makaronem i pokrojoną wędliną.
Ewentualnie doprawiamy do smaku.


powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna