Jajko w koszulce



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- ziemniaki
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, inne wg uznania

Sposób przygotowania:
Trochę zapomniana metoda, ale świetna dla osób, którym jajko nie bardzo udaje się na patelni.
Jeśli trafimy z odpowiednim czasem, a do tego zwinnie wrzucimy jajko na wrzątek - danie będzie przepyszne!
Robię to w ten sposób: Do garnka wlewam wodę (na tyle dużo, żeby jajko mogło swobodnie pływać).
Dodaję łyżeczkę octu i szybkim ruchem wrzucam wcześniej wybite do miseczki jajko.
Gotuję je na wolnym ogniu dokładnie 3 minuty. Lubię miękkie żółtko, ale ścięte białko.
Potem wystarczy użyć łyżki cedzakowej i jajo gotowe.
Sól, pieprz z młynka i dużo szczypioru podkreśli smak :)




powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna