Jajko sadzone



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- jajka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, inne...

Opcjonalnie:
- cebulka (dowolna ilość)
- pieczarki lub kurki (dowolna ilość)


Sposób przygotowania:
Suchą patelnię smarujemy słoniną. Rozgrzewamy ją i delikatnie wykładamy wcześniej wybite do miseczki jajko (jajka).
Solimy, doprawiamy pieprzem i przykrywamy pokrywą. Jajko trzymamy na patelni tak długo, aż żółtko osiągnie odpowiednią dla Państwa konsystencję.


Dla zwiększenia porcji możemy wcześniej na suchej patelni pod przykryciem opiec drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki (ilości wg uznania).
Na miękkie (dzięki temperaturze i użytej soli) pieczarki i cebulę wybijamy jajko. Dalej postępujemy jak wyżej.




powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna