Zupa fasolowa



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- bulion
- ziemniaki
- fasola sucha
...lub fasola biała z puszki
- marchew i inne warzywa
- polędwica sopocka, np. "surowa"
- cebulka
- przyprawy: majeranek, ziele ang., liść laur., czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Do 300g (lub więcej) gorącego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie.
Na suchą patelnię wykładamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy ją, posypujemy majerankiem i opiekamy dla wydobycia aromatu.
Po chwili dodajemy pokrojoną wędlinę (z listy wędlin dozwolonych). Po krótkim opieczeniu wszystko przenosimy do garnka z bulionem i warzywami.
Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną i lekko rozgniecioną widelcem fasolę.
Całość krótko zagotowujemy.


powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna