Zapiekanka z makaronem



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- makaron
- polędwica, np. dla bogatszego smaku "łososiowa"
- cebulka, pieczarki (dowolna ilość)
- ser Mozzarella w kulce
- koncentrat pomidorowy lub ketchup
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, inne...

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni opiekamy drobno pokrojoną cebulkę, i pieczarki (ilości wg uznania). Po około 5 minutach, kiedy cebulka zmięknie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron, łyżkę koncentratu pomidorowego lub ketchupu, wędlinę i pokrojony w kosteczkę ser Mozzarella. Doprawiamy ulubionymi ziołami, papryką słodką, chili, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub odrobinę suszonego), świeżą (lub suszoną) bazylię. Całość krótko zapiekamy bezpośrednio na patelni. Można również danie zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (180 stopni, 10 minut).



powrót do Zupy i inne dania
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna