Wątróbka drobiowa, ziemniaki
plus surówka lub zupa warzywna

Kiedy w diecie po raz kolejny widnieje u Państwa mięso z ziemniakami, proponuję przerwać tę nudę i przygotować wątróbkę drobiową.
Ilość jej pozostaje niezmieniona w stosunku do mięsa, które przewiduje Państwa dieta.




Poniżej przedstawię przygotowanie potrawy
z użyciem następujących ilości składników:
- wątróbka drobiowa 100g
- pieczarki – ilość dowolna
- cebula – ilość dowolna
- 30g jabłko (zapożyczyłam z podwieczorku :)
- przyprawy ( w moim przypadku sól, pieprz, Delikat).

- ziemniaki – ilość wg Państwa diety (na zdjęciu 150g)
- warzywa - ilość wg Państwa diety (na zdjęciu 200g)

Sposób przygotowania:



Pieczarki z cebulą wykładam na suchą patelnię teflonową, przykrywam pokrywą i ogrzewam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 7 minut dokładam pokrojoną wątróbkę. Całość duszę ok. 4 minut.
Kiedy pieczarki z cebulą są już gotowe, dokładam kilka plasterków jabłka. Patelnię zostawiam jeszcze na kilka minut na płycie.



W między czasie przygotowuję warzywa, które wyznaczono w diecie oraz te, które przewidziane są w diecie w ilościach nieograniczonych.
Jeśli dzień należy do tych, w których głód nie daje o sobie zapomnieć, zaplanowane w diecie warzywa wykorzystuję do przygotowania zupy na czystym bulionie. Natomiast do wątróbki i ziemniaków dokładam te warzywa, których ilość w diecie nie jest limitowana :)


W praktyce wygląda to mniej więcej tak