- 100g mięso
- 100g (150g) ziemniak
- 200g warzywa
to niemal standardowy obiad polecany w naszej Poradni.
Forma przygotowania tego zestawu może być jednak różna.
Dziś chciałabym Państwu zaproponować przygotowanie dania, które choć składa się z tych samych składników, smakuje trochę inaczej :)
Jego dużą zaletą jest to, że wytrwa w lodówce nawet tydzień! Powiedziałabym wręcz, że smakuje lepiej na drugi dzień.
Poniżej spróbuję przedstawić Państwu, jak zabrałam się za przygotowanie posiłku na dwa dni.
Wszystkie wyszczególnione w diecie składniki przygotowałam w podwojonej ilości.
Pokroiłam 400g białej kapusty, 200g mięsa (filet kurczaka). Dodatkowo użyłam te składniki, które dozwolone są
w nielimitowanych :) ilościach, czyli pieczarki (można również grzyby leśne), kapustę kwaszoną (odciśniętą),
cebulę oraz cztery nieduże pomidory.
Wszystko dobrze przyprawiłam (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy...) a następnie dokładnie wymieszałam w misce
i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Dodałam kilka łyżek wody i całość piekłam w piekarniku przez prawie 2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Połowę porcji wyłożyłam na talerz razem z przewidzianą w diecie porcją ziemniaków.