- 100g mięso
- 100g (150g) ziemniak
- 200g warzywa
to niemal standardowy obiad polecany w naszej Poradni.

Forma przygotowania tego zestawu może być jednak różna.
Dziś chciałabym Państwu zaproponować przygotowanie dania, które choć składa się z tych samych składników, smakuje trochę inaczej :)
Jego dużą zaletą jest to, że wytrwa w lodówce nawet tydzień! Powiedziałabym wręcz, że smakuje lepiej na drugi dzień.
Poniżej spróbuję przedstawić Państwu, jak zabrałam się za przygotowanie posiłku na dwa dni.


Wszystkie wyszczególnione w diecie składniki przygotowałam w podwojonej ilości.
Pokroiłam 400g białej kapusty, 200g mięsa (filet kurczaka). Dodatkowo użyłam te składniki, które dozwolone są w nielimitowanych :) ilościach, czyli pieczarki (można również grzyby leśne), kapustę kwaszoną (odciśniętą), cebulę oraz cztery nieduże pomidory.


Wszystko dobrze przyprawiłam (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy...) a następnie dokładnie wymieszałam w misce i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.


Dodałam kilka łyżek wody i całość piekłam w piekarniku przez prawie 2 godziny w temperaturze 200 stopni.


Połowę porcji wyłożyłam na talerz razem z przewidzianą w diecie porcją ziemniaków.




Wybór należy do Państwa :)