Pytacie Państwo:

Najczęściej zadawane mi pytanie dotyczy pieczywa.
Dlaczego polecam jasne, zwykłe a nie ciemne, razowe?

Rzeczywiście pieczywo gruboziarniste posiada w swoim składzie więcej witamin, błonnika i innych składników pokarmowych.
Tylko, że dla nas odchudzających się jest ono n i e o p ł a c a l n e :)


Proszę popatrzeć: na zdjęciu poniżej przedstawiam Państwu
100g pieczywa ciemnego (dla przekory kupiłam chleb „Fitness”) a obok 100g pieczywa jasnego.


-----Jedna i druga porcja to ok. 220kcal!!!-----

A w przeliczeniu na kromki:
1 kromka chleba razowego ok. 70 kcal a 1 kromka chlebka jasnego ok. 27 kcal!!!

Ponieważ nie jestem osobą, której bycie szczupłą łatwo przychodzi, wiem, że zdecydowanie dłużej czuję się nasycona po ośmiu kromkach niż po trzech. Nawet jeśli ta druga opcja zawiera więcej błonnika, który dłużej wypełnia żołądek.

A co jeśli, ktoś woli pieczywo ciemne?
Oczywiście nie mam nic przeciwko temu!!!
Kiedy skończymy odchudzanie, będę wręcz namawiała Państwa do stosowania w codziennym żywieniu pieczywa urozmaiconego, czyli również razowego.


A dziś?
Polecam bułeczki :)



Jak ważna dla odchudzających się jest waga spożywanych produktów, bardzo dobrze widać na poniższym przykładzie.

Do obu naczyń nasypałam określoną porcję płatków. Objętościowo, czyli dla naszego żołądka porcje są równe. Jednak waga płatków nasypanych do obu szklanek jest zupełnie inna. Płatki po lewej stronie ważą 20g, a płatki fitness wypełniające szklankę po prawej stronie ważą 50g!!!



Jednym słowem, mimo, że porcja wygląda tak samo:
wyżej pokazane słodkie miodowe „Kangusy” zawierają ok. 76 kcal, a „odchudzające” Musli - 220kcal!!!

Wniosek jest taki, że osoby, którym dbanie o sylwetkę nie przychodzi łatwo, powinny wybierać produkty lekkie, o większej objętości.

Warto zwrócić też uwagę, że najczęściej zjadamy całą porcję, tzn opakowanie serka, jogurtu, cały baton.
Stąd dobrze jest sprawdzić na opakowaniu wagę produktu, który chcemy spożyć.

Tak dla przykładu – batonik:
Milky Way waży ok. 24g (ok. 130kcal),
Snickers 55g (ok. 302kcal),
a Snickers Super 85g (ok. 470kcal)

Dla oczu są to mniej więcej te same porcje przyjemności, ale każda z tych porcji pozostawia po sobie inny ślad :)



Dlaczego dieta dostarczająca wszystkich składników pokarmowych, a nie dieta białkowa (proteinowa)?



Przyczyna jest prosta. Nadmiar w diecie białka jest błędem żywieniowym.
Nadmierna jego ilość musi zostać przekształcona w tłuszcz, a to obciąża pracą wątrobę i nerki, które muszą wydalić szkodliwe metabolity, zatruwające i zakwaszające organizm. Dlatego długotrwałe nadmierne spożywanie białka może w końcu doprowadzić do choroby wątroby i nerek.
Poza tym takie główne składniki pożywienia jak, węglowodany i tłuszcze są często jedynym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Prawie zupełne wykluczenie tych składników z diety automatycznie spowoduje braki żywieniowe. Konsekwencją tego będzie zdecydowane pogorszenie stanu zdrowia (zmiany skórne, choroby błon śluzowych, wypadanie włosów, drętwienie rąk, stóp, niedokrwistość, nadpobudliwość, drażliwość, bezsenność, problemy z zaparciami).

Dieta niskoenergetyczna jest od dziesiątków lat przedmiotem badań najlepszych specjalistów w zakresie dietetyki. Długofalowe badania prowadzone są we wszystkich rozwiniętych krajach świata a wyniki ich zbierane i opracowywane są w Światowej Organizacji Zdrowia WHO działającej przy ONZ.

W świetle tych badań najkorzystniejszy jest następujący udział składników w całodziennym pożywieniu:
15% energii powinno pochodzić z białek, 30% z tłuszczu i 55% z węglowodanów.

Wiele lat badań wspaniałych, światowego formatu fachowców daje nam wiedzę i możliwości prawidłowego odżywiania ludzi z nadwagą.

Nie dajmy się namawiać na diety jednostronne, bogate tylko w jeden składnik odżywczy.
Nie ważne, czy walkę z nadwagą rozpoczniecie i zakończycie Państwo w tej Poradni Dietetycznej, czy tez w innej.
Ważne natomiast, żebyście po zakończonej kuracji mieli siłę i zdrowie cieszyć się wynikami, które wypracowywaliście stosując tygodniami, a czasem miesiącami niełatwy przecież reżim dietetyczny.



Dlaczego w diecie jest tak mało owoców?



Ponieważ to nie jest prawdą, że są one nisko kaloryczne!

Niestety, w owocach jest dość dużo cukrów naturalnych,
a to nie znaczy, że mniej kalorycznych :(

Wmawia się nam, że jeśli chcemy być szczupli powinniśmy jeść dużo owoców.
A przecież informacje takie są wbrew, nawet matematyce!

Jeden przeciętny owoc waży ok. 200-250g, a to daje ok. 150kcal!
Czyli, jak to często mówię: dwa ładne owoce to pół czekolady!

Oczywiście nie chcę tu powiedzieć, że lepiej jedzmy słodycze niż owoce.
To nie tak… a szkoda… :p

Okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Również w spożywaniu owoców.
Z resztą witamin i składników mineralnych jest zdecydowanie więcej w warzywach!!!! To one również dostarczają nam, tak brakującego w dzisiejszym odżywianiu błonnika.
W Państwa dietach zalecam najczęściej 200g owoców, natomiast w prawidłowej diecie (nie odchudzającej) według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinno znajdować się zaledwie 150g owoców, natomiast warzyw prawie kilogram dziennie!!!!



Dlaczego w diecie są ziemniaki?



Ziemniaki zawierają duże ilości wartościowego białka roślinnego. Podobnie, jak warzywa są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak potas, apń, fosfor i żelazo. Ziemniaki zawierają też dość duże ilości witaminy C. Są więc nieodzownym składnikiem prawidłowej racji pokarmowej.
A jeśli chodzi o ich wartość energetyczną?
Proszę popatrzeć:
Poniżej talerz z usmażonym filetem drobiowym.
Obok taka ilość ziemniaków, która zawiera tyle kcal, ile przedstawiona porcja mięsa.



A przecież tak wielu z nas, w dobrych zamiarach nie je ziemniaków…



Dlaczego tak ważne jest, aby nie pomijać żadnych składników wyliczonej diety?

Poniższa tabela obrazuje, w jakim stopniu podstawowe grupy produktów pokrywają nasze zapotrzebowanie na wybrane składniki pokarmowe. Wysokość słupków od 3/4 do całej kratki wskazuje, że produkty są bardzo dobrym źródłem rozpatrywanego składnika, od 1/2 – 3/4 kratki – są dobrym źródłem, od 1/4 do 1/2 – słabym, a poniżej 1/4 – bardzo ubogim źródłem, kratki puste wskazują, że dana grupa zawiera ślady składnika lub nie zawiera go wcale (wg H.Stobnickiej-Szczygłowej)



Niedobór Wit. A i karotenu prowadzi do suchości i zgrubienia spojówek, suchości rogówek, zapalenia brzegów powiek, zaburzenia regeneracji czerwieni wzrokowej, co powoduje niedowidzenie o zmierzchu, tzw kurzą ślepotę. Przy pogłębiających się niedoborach tej witaminy może dojść do dużego upośledzenia wzroku, a nawet całkowitej ślepoty. Niedobór wit.A objawia się słabym wzrostem u dzieci. Deficyt wit.A wywołuje nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry, suchość i łuszczenie, a także wysychanie błon śluzowych przewodu oddechowego, pokarmowego, moczowo-płciowego. Szczególnie wrażliwa na braki witaminy A jest tkanka płucna, w konsekwencji czego dochodzi do częstych stanów zapalnych oskrzeli. Nadmiar witaminy A gromadzony jest w wątrobie i jest toksyczny.
---------

Niedobór Wit. B1 powoduje zaburzenia układy nerwowego, mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego.
---------

Niedobór Wit. B2 wywołuje tzw. zajady w kącikach ust, łojotok skóry, zapalenie języka, pieczenie pod powiekami oczu, łzawienie, światłowstręt, zapalenie tęczówki oka.
---------

Niedobór Wit. PP prowadzi do rozwoju pelagry. Objawy tej choroby to: zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne, biegunka. Skóra jest szorstka, przebarwiona, łatwo pęka, największe zmiany obserwuje sie na szyi, twarzy, rękach. Może wystąpić zapalenie języka (język truskawkowaty) i jamy ustnej. Obserwuje się zaburzenia trawienia, bezsenność, bóle głowy, stany lękowe, depresje, omamy, drżenie rąk.
---------

Niedobór Wit. C objawia się szybkim męczeniem się, brakiem łaknienia, bólami stawowo-mięśniowymi, zaczerwienieniem i krwawieniem dziąseł. Brak witaminy C wywołuje szkorbut charakteryzujący się wypadaniem zębów. Awitaminoza prowadzi do niedokrwistości i osłabienia odporności ustroju.
---------

Niedobór Wit. D jest bardzo niebezpieczny. U niemowląt i dzieci powoduje krzywicę, u osób dorosłych, zwłaszcza u kobiet w ciąży i karmiących, odwapnienie, rozmiękczenie kości, u osób starszych zniekształcenie kośćca, porowatość i kruchość układu kostnego. Przedawkowanie witaminy D jest bardzo niebezpieczne. Objawy hiperwitaminozy to: złe samopoczucie, brak apetytu, zmęczenie, ból głowy, ból brzucha, u dzieci najczęściej występują zaparcia, u dorosłych biegunki. Powoduje nieodwracalne zmiany i zakłócenia pracy serca.
---------

Niedobór Wapnia prowadzi do odwapnienia organizmu, a przez to zniekształcenia kośćca, uszkodzenia zębów oraz do zaburzeń funkcjonowania serca, układu nerwowego, mięśni. U dzieci objawia się nie tylko krzywicą, ale także niedostatecznym wzrostem. Osoby dorosłe z niedoborem wapnia cierpią na zrzeszotnienie kości, objawiającą się bólami i częstymi złamaniami. Długotrwały nadmiar spożycia wapnia może być przyczyną tworzenia się kamieni nerkowych, może także zaburzać pracę serca i oddychanie.
---------

Fosfor jest szeroko rozpowszechnionym składnikiem w produktach spożywczych, dlatego niedobory występują bardzo rzadko.
---------

Objawy wynikające z niedoboru Żelaza to: bladość skóry, warg, osłabienia umysłowe, utrudnione zapamiętywanie, osłabienie mięśni, palpitacja serca, szybkie męczenie się, u dzieci słabszy rozwój psychiczny, zmniejszona odporność organizmu, ograniczony wzrost. Nadmiar w diecie żelaza powoduje uszkodzenie tkanek wątroby, trzustki, mięśnia sercowego, kory nadnerczy.
---------

Obserwuje się, że społeczeństwa spożywające większe ilości włókna pokarmowego w mniejszym stopniu zapadają na miażdżycę, chorobę n niedokrwienną serca, zawały, nowotwory jelita grubego. Spożywanie nadmiernej ilości Błonnika powoduje podrażnienie jelit i biegunki. Ma też ujemny wpływ na wykorzystanie innych składników pokarmowych, np wapnia, żelaza i cynku.
---------

Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej posiłki należy tak planować, aby znajdowały się w nich produkty zarówno o charakterze zakwaszającym, jak i alkalizującym.
---------

Białko – są najważniejszym materiałem budulcowym żywych organizmów. Służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek (np. złuszczony naskórek, wypadające włosy), są podstawowym składnikiem krwi, hormonów, enzymów, biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Nadmiar białka w diecie jest niebezpieczny dla nerek i wątroby.
---------

Tłuszcze – obok węglowodanów są głównym źródłem energii. Tłuszcze są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki, źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (ADEK), są też prekursorami hormonów nadnerczy i hormonów płciowych, poprawiają walory smakowe potraw, podnoszą ich sytość.
---------

Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu ludzkiego. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów przyswajalnych w pożywieniu (poniżej 100g/dobę), dochodzi do niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych, które silnie zakwaszają organizm. Dlatego słuszne jest powiedzenie, że „tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów”. węglowodany pełnią też różne funkcje biologiczne, wykorzystywane są do syntezy struktur komórkowych, nadają także produktom spożywczym i potrawom cech organoleptycznych, biorą udział w tworzeniu smaku, konsystencji i barwy.