Sos pieczarkowy


Składniki:


- 50g pieczarki
- 30g cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka Vegety Natur do mięs
- szczypta pieprzu

- 100g woda
- 3-4g mąka (płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię wykładamy pokrojoną cebulkę, pieczarki, natkę. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywą.
Przygotowujemy około 100g wody. Do małego naczynia odlewamy 2 łyżki zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę mąki - w ten sposób uzyskamy zawiesinę, którą na końcu zagęścimy sos. Kiedy pieczarki i cebulka zmiękną i nabiorą koloru (po około 5 minutach opiekania), wlewamy pozostałą wodę i przykrywamy patelnię pokrywą. Po kolejnych 5 minutach zagęszczamy sos zawiesiną przygotowaną z wody i mąki.

Uwagi:

1. Dla wzbogacenia smaku można dodać 1 łyżeczkę śmietany 10-12%. Jeśli przygotowujemy małą jednodniową porcję, wygodnie jest korzystać z 10% śmietanek do kawy (porcjówka ma 10g).
2. Wyżej wymieniona porcja sosu, nawet jeśli nie jest zawarta w diecie, może być dodatkiem do codziennego posiłku.


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna