Pasztet

Składniki:

- 550 g polędwiczka wieprzowa
- 400 g wątróbka wieprzowa
- 250g esencjonalny bulion

Waga n/w warzyw dotyczy warzyw surowych, po obraniu:
- 50 g seler
- 250 g marchew
- 70 g por
- 100 g pietruszka (korzeń)
- 150 cebula
- dwa suszone pomidory (opcjonalnie)
- dwie Piramidki Smaku z Lidla lub ziele ang. ,liście laurowe,
- majeranek
- sól (płaska łyżeczka), pieprz, inne ulubione przyprawy

Dokładane już bezpośrednio do malaksera:
- 50 g bułka słucha mielona
- pół łyżeczki soli
- 2szt. jajko
- płaska łyżeczka Vegety Natur do mięs, odrobina czosnku
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę krótko gotujemy (ok. 5 minut). Wykładamy ją na talerz.
2. Mięso i wszystkie warzywa gotujemy pod przykryciem w bulionie (około 250g). Do garnka wrzucamy też wszystkie przyprawy. Bardzo wygodne są Piramidki Smaku z Lidla, nie ma wtedy konieczności wyławiania liści laurowych i ziela angielskiego przed mieleniem mięsa. W tradycyjnym garnku mięso z warzywami i przyprawami gotujemy około 90-120 minut, w szybkowarze około 60 minut).
3. Kiedy mięso przestygnie, wyciągamy saszetki z przyprawami (lub ziele ang. i liście laurowe).
4. Do malaksera wkładamy:
- ugotowane mięso i warzywa
- sparzoną wcześniej wątróbkę
- bułkę tartą
- jajka
- pół łyżeczki soli
- płaską łyżeczkę Vegety Natur do mięs, odrobinę czosnku
- 200g wywaru uzyskanego po gotowaniu mięsa z warzywami
5. Wszystko bardzo dokładnie, dość długo miksujemy, do uzyskania jednorodnej, jasnej masy.
6. Zapiekamy w wąskiej formie (23x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: 60 minut.
Temperatura: 180 stopni


Przydatne składniki:



powrót do Strona główna