Indyk - pieczeń

Składniki:

- filet z indyka (lub polędwica z indyka)
- przyprawy, zioła, natka pietruszki
- musztarda,
- odrobina ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Z ulubionych przypraw do mięs (np. majeranek, czosnek, sól (płaska łyżeczka), pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, curry...), musztardy i wody robimy zawiesinę. Dokładnie smarujemy mięso i wykładamy na blachę do pieczenia mięs lub żaroodporny talerz.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy mięso 15 minut. Po tym czasie polewamy mięso 3-4 łyżkami wody. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni i całość pieczemy jeszcze około 35-40 minut.



Nasza rada:
1. Jeśli nie mamy czasu, można stosować gotowe mieszanki warzyw do mięs sprawdzając wcześniej ich skład (polecam m.in. Vegetę Naturalną do mięs zobacz...)
2. Pamiętajmy, żeby plastry mięsa kroić zawsze w poprzek włókien.
3. Mięso indyka będzie bardziej soczyste i delikatne, jeśli użyjemy metody pieczenia w niskich temperaturach, o czym wspominaliśmy przy okazji omawiania przygotowania polędwiczki wieprzowej w niskich temperaturach więcej... .
Czas pieczenia w niskich temperaturach dla fileta o wadze około 800g, to 2 godziny i 15 minut.



powrót do Strona główna