Sos kurkowy



Składniki:


- 100g (lub więcej) kurki gotowane (świeże lub mrożone)
- 100g (lub więcej) cebula
- 100g bulion (lub więcej)
- 5g mąka pszenna (łyżeczka)
- sól, pieprz
- natka pietruszki, koperek lub inne dozwolone dodatki

Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię (lub przetartą słoniną) wykładamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól i natkę pietruszki. Mieszamy, żeby sól mogła dotrzeć do cebuli i zmiękczyć ją. Patelnię przykrywamy i całość opiekamy na średnim ogniu przez 10 minut.
Po tym czasie należy przemieszać cebulkę z kurkami, przykryć patelnię pokrywą i znowu przez 5 minut podgrzewać.
Po 5 minutach znowu przemieszać i zostawić ponownie patelnię na ogniu przez okres około 5 minut.
W sumie po 20 minutach podsmażoną cebulkę z kurkami i natką zalewamy bulionem wymieszanym z odmierzoną ilością (3-5g) mąki.
Doprawiamy pieprzem i mieszamy aż sos zgęstnieje, czyli zagotuje się.

Dania na bazie cebuli są smaczniejsze, jeśli używamy tzw. białej cebuli, która pod wpływem soli i ciepła łatwiej mięknie niż cebula tradycyjna, żółta.


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna