Sos cebulowy



Składniki, na trzy dni:



- 150g cebula (lub inaczej)
- 300g bulion (lub inaczej)
- 10g mąka (łyżeczka)
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię (lub przetartą słoniną) wykładamy pokrojoną cebulę. Solimy i smażymy pod przykryciem często mieszając aż się zrumieni. Podnosimy pokrywę i dalej mieszając opiekamy cebulę. Jęśli zaczyna przywierać do patelni, podlewamy małą ilością wody. Kiedy całość nabierze intensywnego koloru i zapachu zalewamy częścią bulionu.
Gotujemy kilka minut do czasu, aż cebula zmięknie. Odstawiamy z palnika i zaciągamy zaklepką przygotowaną z łyżeczki mąki (10g) i reszty bulionu. Krótko zagotowujemy.


Uwagi:

Filmik pokazuje propozycję przygotowania sosu od razu na trzy dni (czyli uwzględnia ilości w/w składników).


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna