Zupa ziemniaczana z łososiem (i/lub krewetkami)

Składniki:
- bulion, wywar z kości, warzyw...
- ziemniaki
- marchew, pietruszka, seler, por
- cebula
- łosoś świeży
- śmietana kwaśna, 10-12% tłuszczu
- cytryna
- koperek
- sól i pieprz biały
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w bulionie pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
2. W międzyczasie łososia kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
3. Trochę warzyw i ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy, resztę miksujemy w zupie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Dodajemy łososia pokrojonego w kostkę i odłożone warzywa.
5. Gotujemy ok. 5 minut.
6. Obrywamy końcówki koperku, siekamy i razem ze śmietaną dodajemy do zupy.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna