Zapiekanka z ryżem

Składniki:
- ryż biały
- filet z udek kurczaka lub inne dozwolone mięso
- cebula
- pomidor
- papryka świeża
- kukurydza i/lub groszek konserwowy
- pieczarki
Sos:
- mleko 0,5% tł.
- mąka pszenna
- starty ser żółty
- sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
- ketchup

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (około 20 minut). Odcedzamy.
2. Mięso kroimy na małe cząstki, posypujemy odpowiednią mieszanką przypraw do mięs i osmażamy na beztłuszczowej patelni. Odkładamy na talerz, przykrywamy, żeby nie wyschło.
3. Na tę samą patelnię, na której przygotowywaliśmy mięso, wrzucamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą i ulubioną przyprawą do mięs. Całość opiekamy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do lekkiego zrumienienia (około 15 minut).
4. W osobnym garnuszku do mleka dodajemy mąkę, odrobinę soli i pieprzu. Ciągle mieszając zagotowujemy. Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy starty lub drobno pokrojony żółty ser. Mieszamy, żeby ser rozpuścił się i zagęścił dodatkowo sos.

Zestawiamy danie:
5. Połowę ryżu wkładamy do małej miseczki żaroodpornej lub zwykłej do zapiekania.
6. Wykładamy podsmażone mięso z warzywami.
7. Zalewamy połową sosu i ketchupu.
8. Przykrywamy resztą ryżu i zalewamy resztą sosu i ketchupu.
9. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ok. 20 minut).
10. Ozdabiamy liśćmi pietruszki lub bazylii.


Dodatkowe informacje:

Wybierając ketchup należy zwrócić uwagę na składniki, z których został on przygotowany. Oprócz pomidorów nie powinno tam znaleźć się nic innego, jak tylko przyprawy.
Osobiście bardzo chętnie używam w domowej kuchni Ketchup Heinz. Wygodnie dla mnie jest dodać koncentrat pomidorowy, a jednocześnie świetnie zbilansowany dodatek przypraw i ziół.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna