Tortilla

Składniki:
- mąka pszenna
- ciepła woda
- oliwa
- sól

Dodatki:
- mięso z listy mięs dozwolonych
- mix sałat
- pomidor
- ogórek
- cebula
- ketchup
Sposób przygotowania:
1. Odważamy mięso, kroimy je w cienkie paseczki, posypujemy odpowiednią mieszanką przypraw do gyros i krótko osmażamy na beztłuszczowej patelni. Mięso odkładamy na talerz.
2. Mąkę i sól łączymy z wodą i oliwą. Wyrabiamy dokładnie (zagniatamy ręką lub używamy malaksera).
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
4. Ciasto dzielimy na odpowiednią liczbę porcji i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej.
5. Na rozgrzaną suchą patelnię kładziemy placek i pieczemy go niecałą minutę, potem przewracamy i dopiekamy około 30 sekund. Tortillę należy piec tylko tyle, ile jest potrzeba, zbyt długo trzymana na patelni staje się sucha i nie będzie można jej zwinąć.
6. Na przygotowany placek wykładamy mix sałat, cebulę, pomidory, przygotowane wcześniej mięso. Polewamy ketchupem. Zwijamy.


Dodatkowe informacje:

Oczywiście, jeśli brakuje nam czasu, możemy skorzystać z gotowych tortilli. Należy pamiętać, że placek jest stosunkowo kalorycznym produktem, dlatego jego waga musi odpowiadać zaleceniom diety.

Tortille bardzo często w swym składzie mają konserwanty. Warto zadbać o produkt wysokiej jakości, który wyprodukowany został bez użycia tego rodzaju sztucznych dodatków.

Polecam:


powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna