Stek z polędwicy wołowej

Składniki:
- wołowina, polędwica
- oliwa z oliwek
- pieprz

Dodatki:
Sałata
- sałata mix
- sos winegret

Warzywa
- fasolka szparagowa
- pomidor
- cebula
- sól, pieprz

Ziemniaki, (jeśli dieta przewiduje)
np. z piekarnika pieczone w skórce
- sól

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Mięso kroimy na stek o grubości około 4-5 cm. Wierzch i spód mięsa doprawiamy gruboziarnistym pieprzem i smarujemy bardzo cienką warstwą oliwy lub smalcu.
3. Mięso kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię beztłuszczową. Smażymy 2 minuty z każdej ze stron.
4. Stek przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na:
a) 2-3 minuty - stek krwisty
b) 5 minut - stek midium
c) 10 minut - stek wysmażony
5. Mięso wykładamy z piekarnika i na chwilę zostawiamy, żeby odpoczęło. W przeciwnym razie część soku z mięsa wypłynie na talerz.

Przygotowujemy sałatę i polewamy ją sosem winegret przygotowanym na bazie oleju olej rzepakowego z pierwszego tłoczenia, tłoczonego na zimno, cytryny i ulubionych ziół.



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna