Sałatka gyros

Składniki:
- mięso z ud kurczaka, bez skóry
- kapusta pekińska/sałata mix
- pomidor
- ogórek świeży
- ogórek konserwowy
- kukurydza, konserwowa
- cebula, np. czerwona
- szczypiorek, lub/i koperek, lub/i natka
- sól, pieprz
- ketchup
- śmietana kwaśna, 10-12% tłuszczu
- majonez
Dodatki:
- np. chleb lub grzanki przygotowane z porcji pieczywa zawartego
w jadłospisie
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na małe kawałeczki i posypujemy przyprawą Gyros. Opiekamy je na beztłuszczowej patelni dbając o to, żeby się zarumieniło, ale nie wyschło. Zostawiamy do ostygnięcia pod częściowym przykryciem.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, kapustę pekińską w cienkie paseczki.
Kapustę można doprawić odrobiną soli i, jeśli lubimy, posypać mieszanką ziół do sałat. Przyprawy spowodują, że kapusta zmięknie.
Porcja sałatki na diecie nie jest duża, stąd trudno będzie uzyskać sałatkę ułożoną warstwowo, dlatego proponuję przygotować ją po prostu w głębszym talerzu lub porcelanowej miseczce.
Oczywiście kolejność układania warzyw jest dowolna, poniżej przedstawiam sposób, w który ja przygotowuję sałatkę :)

Do miseczki wkładam:
a) kapustę pekińską lekko doprawioną mieszanką ziół do sałat
b) pomidor pokrojony w kostkę
c) sos utworzony z przewidzianej w diecie porcji majonezu, śmietany, odrobiny soli i pieprzu
d) kukurydzę
e) dwa rodzaje ogórka (pokrojony w kostkę)
f) teraz polewam niedużą ilością ketchupu (pamiętając o wyborze produktu bez sztucznych dodatków)
g) dodaję cebulę
h) i mięso

Dodatkowe informacje:

Jeśli chcielibyśmy uzyskać efekt warstw, warto zadbać o małe szklane naczynie. W takim przypadku efektowniej jest chyba układać warstwy na odwrót zaczynając od mięsa, kończąc na kapuście pekińskiej.
Jeszcze raz jednak zaznaczę, że pomysł na zestawienie i połączenie ze sobą wyżej wymienionych składników pozostawiam oczywiście Państwu.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna