Ryba po grecku

Składniki:
- marchew
- pietruszka (korzeń)
- seler korzeniowy
- cebula
-koncentrat pomidorowy
- cukier
- sól
- musztarda
- mąka pszenna
- filet rybny (z listy dozwolonych gatunków ryb)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w piórka. Pozostałe warzywa w słupki.
2. Na suchą patelnię wykładamy cebulę, posypujemy solą, mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
3. Dokładamy pozostałe warzywa. Dalej dusimy.
4. Po około 3-5 minutach warzywa przenosimy do garnka wypełnionego wodą. Dodajemy liść i ziele angielskie. Doprawiamy solą.
5. Gotujemy warzywa do miękkości.
6. Na patelnie włożyc cukier, koncentrat i mąkę. Zaparzyć. Wlać wodę z warzyw i rozetrzeć.
7. Przenieść z powrotem do garnka. Pod koniec duszenia (po 4-5 min) dodać musztardę.
8. Sos wyłożyć na ugotowany lub przygotowany w folii filet rybny.


powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna