Racuchy

Składniki:
- mąka pszenna
- jajko
- serek Danio
- cukier
- soda lub proszek do pieczenia
- sól
- jabłko

Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, serek Danio, sodę i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy.
3. Do masy dokładamy starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Delikatnie mieszamy.
4. Rozgrzaną suchą patelnię przecieramy przed smażeniem pierwszej porcji placków słoniną (taką czynność wykonujemy tylko jeden raz, na samym początku smażenia).
5. Racuchy opiekamy na średniej mocy płyty z obu stron po 1-2 minuty.
6. Posypujemy cukrem pudrem.


Dodatkowe informacje:

Zazwyczaj pierwsza porcja smażonych racuchów wymaga szybkiego przesmarowania patelni słoniną.
Jest to bardzo wygodna forma przygotowania patelni do smażenia produktów, które łatwo kleją się do patelni, nawet teflonowej.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna