Pizza

Składniki:
- mąka pszenna
- ciepła woda
- drożdże świeże
- oliwa
- sól
- cukier

Dodatki:
- przecier pomidorowy lub ketchup
- wędlina z listy dozwolonych
- pomidor
- pieczarki
- warzywa, np. papryka, obgotowany brokuł, cebula...
- 20g ser , np. Salami pełnotłusty
- opcjonalnie: sałata rukola, 2-3 oliwki,

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
2. Mąkę, sól, oliwę i cukier łączymy z roztworem drożdżowym. Wyrabiamy długo, dokładnie, żeby ciasto było gładkie, elastyczne. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 4 minut).
3. Przykrywamy ściereczką i pozostawić w cieple na 15-20 minut.
4. Ciasto wykładamy (można wczesniej rozwałkować) na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Przykrywamy ketchupem, wyżej wymienionymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
5. Pozostawiamy w cieple na około 60 minut.
6. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez około 10 - 12 minut.
7. Dekorujemy np. rukolą, czy oliwkami.


Dodatkowe informacje:

Ponieważ wędlina konserwowana azotanami nie nadaje się do pieczenia, proponuję korzystać z tzw. wędlin "Nature".
Obecnie na rynku dostępne są tego rodzaju wędliny m.in. w ofercie sklepu Lidl i Biedronka.
Artykuły z tej linii charakteryzują się tzw. „czystą etykietą“, czyli nie zawierają substancji, takich jak konserwanty, glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki czy fosforany.
Mają także wysoką zawartość mięsa.

Zamiast przecieru pomidorowego można wykorzystać ketchup.
Należy jednak zwrócić uwagę na składniki, z których został on przygotowany. Oprócz pomidorów nie powinno tam znaleźć się nic innego, jak tylko przyprawy.
Osobiście bardzo chętnie używam w domowej kuchni Ketchup Heinz. Wygodnie dla mnie jest dodać koncentrat pomidorowy, a jednoczesnie świetnie zbilansowany dodatek przypraw i ziół.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna