Pita z warzywami, sosem i mięsem

Składniki:
- mąka pszenna
- ciepła woda
- drożdże świeże
- oliwa
- sól
- cukier

Dodatki:
- mięso z listy mięs dozwolonych
- kapusta pekińska lub mix sałat
- pomidor
- ogórek
- cebula
- ketchup
- sos czosnkowy
Sos czosnkowy przygotowujemy na bazie kwaśnej śmietany 10-12%, dodając przetarty czosnek i sól.
Można też korzystać z gotowych mieszanek ziół. Wtedy na 150g śmietany dodajemy saszetkę (9g) przypraw z czosnkiem i ziołami.
Z tak przygotowanego sosu odważamy przewidzianą w diecie porcję.
Sposób przygotowania:
1. Odważamy mięso, kroimy je w cienkie paseczki, posypujemy odpowiednią mieszanką przypraw do gyros i krótko osmażamy na beztłuszczowej patelni. Mięso odkładamy na talerz.
2. Mąkę i sól łączymy z wodą i rozpuszczonymi w niej drożdżami oraz odrobiną oliwy. Wyrabiamy długo, dokładnie żeby ciasto było gładkie, elastyczne. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 4 minut).
3. Przykrywamy ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 60-80 minut.
4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i uformować z niego kulę.
5. Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy około 10-12 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka, łatwiej jednak pękają przy nadziewaniu). Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykrywamy ściereczką (na około 30 - 40 minut).
6. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C.
7. Wyrośnięty chlebek pita kładziemy na rozgrzaną blachę i pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebek powinien wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
8. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, przykrywamy, żeby chlebek nie wysechł.
9. Do otwartej pity wkładamy mix sałat, cebulę, pomidory, przygotowane wcześniej mięso. Polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.


Dodatkowe informacje:

Oczywiście, jeśli brakuje nam czasu, możemy skorzystać z gotowych produktów. Należy pamiętać, że pita jest stosunkowo kalorycznym produktem, dlatego jej waga musi odpowiadać zaleceniom diety. W/w przepis odpowiada chlebkowi o wadze 80g. Pity bardzo często w swym składzie mają konserwanty. Warto zadbać o produkt wysokiej jakości, który wyprodukowany został bez użycia tego rodzaju sztucznych dodatków.


Wybierając ketchup należy zwrócić uwagę na składniki, z których został on przygotowany. Oprócz pomidorów nie powinno tam znaleźć się nic innego, jak tylko przyprawy.
Osobiście bardzo chętnie używam w domowej kuchni Ketchup Heinz.



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna