Pierogi leniwe z cukrem lub masłem

Składniki:
- twaróg (ser) biały chudy
- ziemniaki gotowane
- jajko
- mąka pszenna
- sól

- odrobina mąki do podsypania (jak najmniej)

Dodatki:
- cukier lub świeże masło
- cynamon (opcjonalnie)
- tarta bułka zarumieniona na suchej patelni (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wcześniej gotujemy, odparowujemy i przecieramy razem z serem przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Do masy dodajemy rozbełtane jajko, mąkę i sól. Szybko wyrabiamy ręką na gładką masę.
3. Formujemy z ciasta wałek o średnicy okolo 2 cm, lekko spłaszczamy. Tępą stroną noża wyciskamy charakterystyczną kratkę. Kroimy ukośnie i zaraz wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę.
3. Gotujemy na wolnym ogniu (około 1-2 minut od zagotowania).
4. Odcedzamy i wykładamy na talerz.

Pierogi podajemy z przewidzainym w diecie dodatkiem.


powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna