Naleśniki z cukrem i konfiturą lub dżemem


Składniki:
- mąka pszenna
- jajko
- mleko
- woda
- sól

Dodatki:
- konfitura niskosłodzona lub dżem
- cukier puder


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie skłaniki (mleko, woda, mąka, jajko, sól) łączymy za pomoca trzepaczki lub miksera.
2. Rozgrzaną suchą patelnię przecieramy przed smażeniem pierwszego naleśnika słoniną (taką czynność wykonujemy tylko jeden raz, na samym początku smażenia).
3. Naleśniki (bardzo cienkie) smażymy krótko na dużej mocy płyty.
4. Danie posypujemy cukrem i dekorujemy niskosłodzoną konfiturą lub dżemem.


Dodatkowe informacje:


Pierwszy smażony naleśnik wymaga przesmarowania suchej, rozgrzanej patelni słoniną.
Jest to bardzo wygodna forma przygotowania patelni do smażenia produktów, które łatwo kleją się do patelni, nawet teflonowej.




powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna