Mięso pod beszamelem

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa, lub polędwiczki kurczaka, lub inne dozwolone mięso
- pieczarki (lub brokuł)
- mleko 0,5% tł.
- mąka pszenna
- starty ser żółty
- sól, pieprz

Na wierzch, do posypania:
starty ser Grana Padano

Sposób przygotowania:
1. Do mleka dodajemy mąkę, odrobinę soli i pieprzu. Ciągle mieszając zagotowujemy.
2. Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy starty lub drobno pokrojony żółty ser. Mieszamy, żeby ser rozpuścił się i zagęścił dodatkowo sos.
3. Na suchą patelnię kładziemy plastry polędwiczki wieprzowej lub np. polędwiczki z kurczaka. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem. Krótko osmażamy (około 2-3 minut z każdej strony).
4. Mięso wkładamy do małego naczynia żaroodpornego.
5. Na tę samą patelnię, na której przygotowywaliśmy mięso, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, solimy i opiekamy je do lekkiego zrumienienia.
6. Prosto z patelni pieczarki przenosimy do sosu. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach mięsa. Posypujemy startym serem Grana Padano.
7. Wkładamy danie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut lub jeśli danie przygotowaliśmy wcześniej i ostygło -wtedy przedłużamy czas do około 15-20 minut).
8. Danie dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

Inna propozycja:
Zamiast pieczarek można dodać, krótko (ok. 5minut) obgotowane małe różyczki brokułu.



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna