Knedle ze śliwką (ok. 5 szt.)

Składniki:
- ziemniaki gotowane
- jajko
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- sól
- śliwki węgierki

Dodatki:
- cukier lub świeże masło
- cynamon (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wcześniej gotujemy, odparowujemy i przecieramy przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Do masy dodajemy rozbełtane jajko, dwa rodzaje mąk i sól. Szybko wyrabiamy ręką na gładką masę.
3. Formujemy z ciasta kule (ok. 5szt). Spłaszczamy je, wkładamy śliwkę i zamykamy dokładnie owoc w cieście.
Staramy się używać, jak najmniej mąki do podsypywania.
3. Gotujemy w wodzie z odrobiną soli na wolnym ogniu (około 3 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię wody).
4. Odcedzamy i wykładamy na talerz.

Knedle posypujemy cukrem lub kładziemy na kluski kawałki świeżego masła.
Można dodać cynamon.

Jeśli wykorzystujemy śliwki mrożone, należy je na 4-6 godzin przed gotowaniem obiadu wyjąć z zamrażarki.
Do ciasta wkładamy odsączoną śliwkę.


powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna