Kuski śląskie

Składniki:
- mąka (skrobia) ziemniaczana
- ziemniaki gotowane
- jajko
- sól

Kluski mogą być smacznym dodatkiem do sosu.
Można je też podać jako samodzielne danie "okraszone"
cebulką i pieczarkami przygotowanymi bez dodatku tłuszczu.

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wcześniej gotujemy, odparowujemy i przecieramy przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Do masy dodajemy jajko, skrobię ziemniaczaną i sól. Szybko wyrabiamy ręką na gładką masę.
3. Formujemy kluski robiąc w nich charakterystyczny dla tego produktu dołek.
4. Wrzucamy na wrzącą wodę (z dodatkiem soli).
5. Gotujemy na wolnym ogniu (około 3 minut od wypłynięcia).
6. Odcedzamy i wykładamy na talerz.


powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna