Fasolka po bretońsku

Składniki:
- fasola konserwowa biała z puszki (lub sucha wcześniej moczona)
- kiełbasa śląska (najlepiej z serii naturalnych, bez konserwantów)
- cebula
- pieczarki
- pomidory/przecier/ketchup
- sól, pieprz - ewentualnie odrobina wody dla uzyskania odpowiedniej gęstości
Sposób przygotowania:
1. Na beztłuszczową patelnię wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i pieczarki. Dodajemy sól i pieprz. Całość pieczemy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Kiedy kiełbasa zarumieni się, a cebula zmięknie dodajemy fasolę z puszki (lub wcześniej namoczoną) i przecier pomidorowy lub ketchup (bez dodatków zagęszczaczy i konserwantów).
3. Krótko zagotowujemy.
4. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.


Dodatkowe informacje:

Ponieważ wędlina konserwowana azotanami nie nadaje się do smażenia, proponuję korzystać z tzw. wędlin "Nature".
Obecnie na rynku dostępne są tego rodzaju wędliny m.in. w ofercie sklepu Lidl i Biedronka.
Artykuły z tej linii charakteryzują się tzw. „czystą etykietą“, czyli nie zawierają substancji, takich jak konserwanty, glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki czy fosforany.
Mają także wysoką zawartość mięsa.

Zamiast przecieru pomidorowego można wykorzystać ketchup.
Należy jednak zwrócić uwagę na składniki, z których został on przygotowany. Oprócz pomidorów nie powinno tam znaleźć się nic innego, jak tylko przyprawy.
Osobiście bardzo chętnie używam w domowej kuchni Ketchup Heinz. Wygodnie dla mnie jest dodać koncentrat pomidorowy, a jednoczesnie świetnie zbilansowany dodatek przypraw i ziół.
Jeśli czują się Państwo dobrze w sztuce dobierania i komponowania przypraw, zdecydowanie zapraszam do samodzielnego doprawienia Państwa dania :)



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna