Bigos

Składniki:
- kapusta biała
- kapusta kwaszona
- mięso z ud kurczaka, bez skóry
- pieczarka uprawna
- cebula
- chuda wędlina (bez konserwantów)
- koncentrat pomidorowy, 30%
- cukier
- mąka pszenna
- ziele ang, liść laurowy, sól, pieprz, czosnek

Chleb 50g lub ziemniaki 150g
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kwaszoną gotowujemy w wodzie z solą, zielem ang., liściem i, jeśli lubimy, kminkiem. Tradycyjnie trwa to 20-30 minut. W szybkowarze około 7-8 minut.
2. Szatkujemy białą kapustę.
3. Do garnka wlewamy około bulion lub wodę z przyprawami do mięs, dodajemy białą kapustę i liść laurowy, ziele ang, sól, pieprz. Gotujemy około 15 minut, żeby kapusta stała się szklista i zmiękła.
4. W tym czasie odważoną porcję fileta z udek kurczaka kroimy, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, suchą papryką i innymi ulubionymi przyprawami do mięs. Mięso mocno opiekamy na patelni beztłuszczowej, do uzyskania bardzo intensywnego zarumienienia. Po upieczeniu przenosimy do garnka z kapustą.
5. Dodajemy również ugotowaną kwaszoną kapustę. Danie zostawiamy na średnim ogniu, a w tym czasie przygotowujemy "zasmażkę".
6. Na patelnię po smażonym mięsie wkładamy pokrojoną cebulę, pieczarki i wędlinę (bez konserwantów). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość opiekamy tak długo, aż cebula zmięknie i zarumieni się, a wędlina zyska intensywny aromat. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, mąkę pszenną i całość zasmażamy ciągle mieszając. Uzyskaną w ten sposób zasmażkę przenosimy do gotującej się kapusty. Mieszamy.
7. Bigos gotujemy jeszcze około 10-15 minut na bardzo malym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dodatkowe informacje:

Ponieważ wędlina konserwowana azotanami nie nadaje się do smażenia, proponuję korzystać z tzw. wędlin "Nature".
Obecnie na rynku dostępne są tego rodzaju wędliny m.in. w ofercie sklepu Lidl i Biedronka.
Artykuły z tej linii charakteryzują się tzw. „czystą etykietą“, czyli nie zawierają substancji, takich jak konserwanty, glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki czy fosforany.
Mają także wysoką zawartość mięsa.

Jeśli bigos jest mało kwaśny, można dolać wodę, w której gotowaliśmy kapustę kwaszoną.
Dla ubogacenia smaku można na samym poczatku wrzucić suszone grzyby.



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna