Barszcz ukraiński

Składniki:
- bulion, wywar z kości, warzyw...
- ziemniaki
- marchew
- pietruszka, korzeń
- fasolka szparagowa
- fasola konserwowa biała lub czerwona
- buraki
- śmietana, 10-12% tłuszczu
- cukier
- mąka pszenna
- ziele ang, liść laurowy, sól, pieprz,
- świeży koperek, natka pietruszki
- ocet
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, marchew i korzeń pietruszki kroimy w kostkę.
2. Buraczek zcieramy na tarce w piórka. Przygotowujemy fasolkę szparagową (zimą łatwiej i taniej będzie kupić fasolkę mrożoną).
3. Do bulionu dodajemy przyprawy typu ziele ang, liść laurowy, sól, pieprz oraz świeży koperek i natkę pietruszki. Wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy je do miękkości (około 15-20 minut).
4. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę mąki, śmietany i cukru.
5. Gorącą zupę zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy mieszaninę mąki ze śmietaną zagęszczając w ten sposób zupę.
6. Króciutko tylko zagotowujemy
7. Dodajemy odrobinę octu.
8. Zupę dekorujemy świeżym koperkiem.



powrót do Dania na zamówienie
powrót do Strona główna