Udko (pałeczki) kurczaka z worka



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- udko kurczaka lub inne dozwolone mięso
- przyprawy
- odrobina ciepłej wody

lub (jeśi brakuje nam czasu) gotowa mieszanka np Przyprawa do mięs Vegata Natur

Sposób przygotowania:
Do worka wkładamy mięso, dodajemy 1-2 łyżki wody, sól i pół łyżeczki przypraw (jeśli stosujemy gotową mieszankę przypraw, nie dodajemy już soli). Zamykamy worek specjalnymi klipsami lub nicią kuchenną. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Warto pamiętać, że folie do pieczenia mają określoną wytrzymałość na temperaturę (do 200 stopni) i nie wolno jej przekraczać. Trzeba tez uważać, aby worek nie dotykał ścianek piekarnika. Nie włączamy opcji grill, ani termoobiegu.


Nasza rada:

W ten sposób można równiez przygotować całe danie obiadowe, co proponujemy w zakładce "Gdy potrzebujemy odmiany, czyli co zrobić, gdy wieje nudą" (link)


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna