Szaszłyk



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- przyprawy, zioła
- odrobina ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Ulubione przyprawy do mięs (mieszanka własna np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, curry lub gotowe mieszanki bez wzmacniaczy smaku) mieszamy z wodą. Mięso kroimy w kostkę. Opcjonalnie przygotowujemy krążki obranej cukinii, pieczarki, pomidorki. Wszystko doprawiamy otrzymaną zawiesiną.
Przygotowujemy patyczki do szaszłyków, na które nakładamy mięso i pozostałe składniki. Szaszłyki opiekamy na patelni beztłuszczowej pod przykryciem około 8-10 minut.


Nasza rada:

Warto nie przedłużać procesu opiekania, żeby mięso było soczyste, smaczne.


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna