Mięso w sosie



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- przyprawy do mięs (wg preferencji)
- opcjonalnie pieczarki, cebula
- woda
- zaklepka (na jedną porcję: łyżka zimnej wody + 3-4g mąki pszennej)

Sposób przygotowania:
Mięso, np filet z kurczaka kroimy na drobne cząstki. Na każde 100g mięsa przygotowujemy około 5g (łyżeczka) przypraw samodzielnie skomponowanych lub gotową mieszankę (polecam m.in. Vegetę Naturalną do mięs zobacz...), którymi posypujemy mięso. Dokładnie mieszamy. Można to robić bezpośrednio na patelni beztłuszczowej.
Mięso opiekamy pod przykryciem. Po około 2 minutach mieszamy i dalej opiekamy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Po tym czasie możemy dodać pokrojone pieczarki (100g lub więcej) i cebulkę (50g lub więcej). Całość należy wtedy dodatkowo doprawić solą i np kolorowym pieprzem. Znowu opiekamy około 3-4 minut pod przykryciem.
Kiedy mięso nabierze intensywnego koloru zalewamy je wodą (na każde 100g mięsa wlewamy 100g wody). Chwilę gotujemy i zagęszczamy przygotowaną wczesniej zaklepką. Po zagotowaniu sos jest gotowy. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i wykładamy na talerz.



powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna