Pulpety w sosie pomidorowym


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

Filmik przedstawia danie przygotowane z następujących ilości składników:

- 70g zmielony filet kurczaka
- 6g bułka tarta (1 łyżka)
- 17-20g woda (2 łyżki)
- 10g jajko (1 łyżka wcześniej rozbełtanego)
- sól, pieprz,
- przyprawy do mięs, czosnek, papryka słodka, chili

Sos:
- 100g bulion, w którym gotowane były pulpety
- 15g koncentrat pomidorowy,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Zaklepka:
- 2 łyżki wody
- 3-4g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Mięso, np. filet z kurczaka mielimy lub siekamy drobno nożem. Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, sól, pieprz i inne przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka, w którym będziemy przygotowywać obiad wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy pulpety (około 10 minut).

Przygotowujemy sos: Do garnuszka wlewamy około 100g wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, dodajemy 15g koncentratu pomidorowego, przyprawy, natkę pietruszki (opcjonalnie można dodać pokrojoną cebulkę i pieczarki). Na gotujący się wywar wlewamy powoli zaklepkę przygotowaną z płaskiej łyżeczki mąki i 2 łyżek wody.

Do sosu wkładamy ugotowane pulpety i dodajemy natkę pietruszki. Całość krótko zagotowujemy.


Nasza rada:

Z racji na pracochłonność warto przygotować pulpety od razu na 2-3 porcje.


* Przyprawy do mięs możemy tworzyć sami poprzez wymieszanie ziół i przypraw, które lubimy, np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, w przypadku drobiu curry, kolendra..., lub też kupując gotowe mieszanki, które w swoim składzie nie zawierają żadnych dodatków chemicznych w postaci wzmacniaczy smaku, barwników, itp., np. Vegeta Natur do mięs i inne z serii Natur



powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna