Potrawka (mięso w białym sosie)



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- 25g śmietany 10-12%
- 40g bulionu
- 2-3g mąki (pół łyżeczki)
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz...

Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy.
Z mąki i śmietanki przygotowujemy zawiesinę. Pozostały po gotowaniu mięsa bulion podgrzewamy i powoli wlewamy do niego zawiesinę mąki ze śmietanką. Całość zagotowujemy ciągle mieszając.
Dodajemy świeży koperek i ewentualnie przyprawy typu sól i pieprz.
Do sosu można wrzucić gotowane pieczarki lub przewidziane w diecie warzywa, np marchewkę z dodatkiem fasolki szparagowej lub niewielką ilością zielonego groszku.

Nasza rada:
Z racji na niedużą ilość przewidzianego sosu, zdecydowanie wygodniej jest przygotować danie od razu na trzy dni (filmik).


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna