Polędwiczki w sosie
jako alternatywa do Potrawki




Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych, np. polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz

Baza sosu :
- cebula (na filmie 50g)
- kurki/pieczarki (na filmie 50g)
- sól, pieprz
- 70g bulion
- 25g śmietana 10-12%
- płaska łyżeczka (2-3g) mąki pszennej
- płaska łyżeczka musztardy
- 1/3 szt. ogóreczka konserwowego (ok. 20g)
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na plastry (medaliony). Posypujemy je solą, pieprzem i krótko, około 3 minut z każdej strony opiekamy je na suchej patelni, nie doprowadzając do zrumienienia.
Ściągamy mięso z patelni, przenosimy je na talerz.
Cebulę kroimy, wykładamy na patelnię, solimy, dodajemy kurki, przykrywamy pokrywą i opiekamy tak, żeby nie przypiec zbyt mocno (chcemy, żeby sos, który przygotujemy był jasny).

Kiedy cebula lekko zmięknie (około 5 minut) wlewamy na patelnię bulion dokładnie wymieszany ze śmietanką i mąką. Całość ciągle mieszając powoli zagotowujemy. Dodajemy płaską łyżeczkę musztardy i drobno pokrojony ogórek konserwowy (około 15-20g, żeby sos nie był zbyt kwaśny). Do sosu wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 5 minut.

powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna