Makaron (np. Pene) z kurczakiem w białym sosie



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)
- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- sól, pieprz, czosnek (wg preferencji)
- opcjonalnie pieczarki, cebula


Baza sosu na trzy dni:
- 120g bulion,
- sól, pieprz
Zaklepka:
- 90g śmietana 10-12%,
- 10-15g mąka pszenna

Sposób przygotowania:
Do garnka, w którym będziemy przygotowywac danie na trzy dni wlewamy około 200g bulionu, wrzucamy rozdrobnione mięso (można dodać cebulkę i pieczarki) i gotujemy je na delikatnym ogniu około 10 minut.
Garnek odstawiamy z palnika i delikatnie wlewamy zaklepkę przygotowaną z kwaśnej lub słodkiej śmietanki dokładnie rozmieszanej z mąką. Całość tylko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.

powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna