Jajko w sosie musztardowym (lub chrzanowym)



Składniki:


Sos na trzy dni:
- 200g bulion,
- sól, pieprz
Zaklepka:
- 120g śmietana 10-12%,
- 10g mąka pszenna

- łyżka musztardy (opcjonalnie ostrego chrzanu)

Sposób przygotowania:
Do garnka, w którym będziemy przygotowywac sos na trzy dni wlewamy około 200g bulionu. Zagotowujemy.
Garnek odstawiamy z palnika i delikatnie wlewamy zaklepkę przygotowaną z kwaśnej lub słodkiej śmietanki dokładnie rozmieszanej z mąką. Całość tylko zagotowujemy. Dodajemy łyżkę np. francuskiej musztardy. 1/3 częścią sosu polewamy taką ilość jajek, jaką przewiduje indywidualna dieta.

Gotowane jajko jest równie smaczne z sosem chrzanowym. Aby go przygotować do sosu dodajemy zamiast musztardy łyżkę chrzanu.

powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna