Pulpety w sosie koperkowym


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

Filmik przedstawia danie przygotowane z następujących ilości składników:

- 70g zmielony filet kurczaka
- 6g bułka tarta (1 łyżka)
- 17-20g woda (2 łyżki)
- 10g jajko (1 łyżka wcześniej rozbełtanego)
- natka pietruszki
- sól, pieprz,
- majeranek, czosnek, Vegeta Natur, chili

Sos:
- 60g bulion, w którym gotowane były pulpety
- 40g śmietanka 10-12%
- koperek,
- sól, pieprz
Zaklepka:
- 2 łyżki wody
- 3-4g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Mięso, np. filet z kurczaka mielimy lub siekamy drobno nożem. Dodajemy tartą bułkę, wodę, jajko, sól, pieprz i inne przyprawy (jeśli chcemy, żeby pulpety były jasne, nie powinniśmy dodawać przypraw typu papryka, i inne o czerwonej intensywnej barwie). Masę dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka, w którym będziemy przygotowywać obiad wlewamy bulion i na delikatnym ogniu gotujemy pulpety (około 10 minut).

Przygotowujemy sos: Do garnuszka wlewamy około 100g wywaru, w którym gotowaliśmy mięso. Na gotujący się wywar wlewamy powoli zaklepkę przygotowaną z płaskiej łyżeczki mąki i 2 łyżek wody.
Do sosu wkładamy ugotowane pulpety i dodajemy świeży koperek.
Całość krótko zagotowujemy.


Nasza rada:

Z racji na pracochłonność warto przygotować pulpety od razu na 2-3 porcje.


powrót do Mięso w sosie
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna