Udko z ryżem (lub makaronem) w postaci rosołu z mięsem



Składniki:
(ilość ryżu i warzyw jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- 500g woda
- 200g udko kurczaka
- 70g marchew
- 40g korzeń pietruszki
- 30g seler (korzeń)
- 50g por
- 50-70g cebula
- ziele ang, liść laurowy
- łyżeczka Vegety Natur
- pół łyżeczki soli, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Jeśli w diecie u Państwa widnieje mięso, szczególnie udko, ryż, czy makaron plus warzywa, bardzo łatwo z takich składników przygotować rosół z mięsem. Używając fileta z kurczaka, czy indyka warto dla smaku dodać porcję rosołową. Jeśli kości połączone były z tłuszczem, rosół po gotowaniu powinniśmy włożyć do lodówki, a potem wyrzucić wierzchnią warstwę tłuszczu.
Ponieważ ryż wolno nam stosowac zamiennie z makaronem, nie ma przeszkód, żeby w naszym rosole pojawił się jeden lub drugi dodatek.
Przewidziany w Państwa jadłospisie dodatek warzyw można zrealizować wykorzystując odpowiednią ilość gotowanych w zupie jarzyn.

Myślę, że jak duża ilość ludzi gotujących, tak taka sama ilość przepisów na rosół.
Powyższe ilości składników są po prostu naszym, Uniejewskich domowym rosołem :))
Gotuję go w szybkowarze, co pozwala mi skrócić czas jego przygotowania do 20 minut. Jeśli tego genialnego :)) sprzętu nie mają Państwo w swojej kuchni, trzeba po włożeniu wszystkich składników do garnka i zalaniu wodą gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna